Leta i den här bloggen

tisdag 20 december 2011

7835. Senapskok

                                                            
Nu ligger senapspulvret och drar i kokande vatten över dagen.
Det blir senapskok ikväll.

Experiment, med timjan. Eller konjak. Eller chili.. och honung och några varianter till.
Ska bli spännande...


ca 6 dl

2 dl senapspulver

2 dl flytande honung

2 dl grädde

2 ägg

1 msk honung-äppelvinäger

3 msk konjak



*Mät upp senapspulver,honung,grädde och ägg i en kastrull och rör om. Värm blandningen till kokpunkten under omrörning,men låt inte koka.Låt senapen svalna. Blanda i den avsvalnade senapen vinäger och konjak.Lägg senpen i glasburkar. Förvara svalt.





Med samma recept kan du göra en mjukare senap genom att lämna bort konjaken. 

Recepten är många:
1. Blanda socker,grädde och senapspulver i en kastrull och koka upp.Låt svalna.Tillsätt eventuellt konjak.Sätt i en burk med lock

2: Stark senap - äppelsenap
Äppelsenap
4-5 dl

1 dl gult senapsfrö
2 dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vatten
Koka upp och låt stå några minuter.

Häll ner allt i mixern och kör någon minut. Du ska fortfarande se några hela frön.

Häll på
1 dl grovmalna bruna senapsfrön
1 dl rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
3-4 msk socker eller honung, äppelmoset som kommer sen är också sötad
2 tsk salt
ev. 1 krm cayennepeppar

När det här är blandat kan du ha i äppelmos, till god smak. Jag brukar ha i ungefär 1,5-2 dl.

Rör ihop. Låt stå, gärna över natten. Smaka av igen. Krydda om det behövs. Häll upp på burk och förvara i kyl.
 

Inga kommentarer: