Leta i den här bloggen

tisdag 14 juni 2011

7449. Tomatsoppa med sting



Tomatsoppa är bra på sommaren.
Hälsosam och god.

Med fördel kan man blanda röda och gröna tomater.
Tomat kan ju frysas in precis som den är,
och man kan bra använda en sådan påse till soppa.
Det märks ingen skillnad i kvalitet.

Litet olja i en kastrull.
Den ska vara het när man lägger i tomaterna.
8-10 tomater (skärs i bitar)
Koka tomaterna mjuka (lykopen är ett antioxidant,
som är upptagbart av kroppen då tomaterna är kokta).

En annan liten kastrull med olja.
Sätt i då oljan är varm.
Litet spiskummin
och frön ur grön kardemumma.
Tillsätt litet chili (lagom mängd!)
2-3 krossade vitlökar
2 hackade lökar
3cm hackad ingefära
Rör om och låt få litet färg.

Lägg alltsammans i en mixer.
Mixa och häll tillbaka i en kastrull.
Vill man´- kan man sätta i en burk
tomatpuré.. för färgens skull.
Litet hackad färsk mynta riktigt före servering,
finhackad och grön...
eller torkad blir god i tomatsoppan.
Det tåls ganska mycket mynta.

Tillsätt också på samma sätt basilika,
enligt tycke och smak.
Basilikan "gifter sig" lätt med tomat.

Salta och tillsätt litet peppar.

Om man vill ha en LCHF variant
tillsätter man en burk grädde.
Och har man för mycket chili i,
(i misstag..)
kan man sätta en burk till:-)

MMM..