Leta i den här bloggen

fredag 18 mars 2011

7390. Hudfärgen är av underordnad betydelse

Tänka sig.
Vad var det vi sa..

Den vita hudfärgen.
Den är egentligen - en mutation!
Kom ihåg det!: Alltid.

Och det finns ingen helsvart, helvit, helgul etc hudfärg.
Allt är liksom enbart litet nyanserat.
Enligt all god vetenskaplig forskning.

Melaninet har vi bara olika mycket av,
melanocyter..spelar roll i solen.
Två typer, rödaktigt eller mörkt.
Det avgör, kära du, vilken färg du har.

Och medvetenheten skyddar huden
från solens starka strålar.

Det är solskyddsmedel nummer ett.

Forskningen säger att vi kom
allihopa, från Afrika.
Vi har mer och viktigare likheter, än färgen.

- Sepiafärgad regnbåge.. det är människans färg!
Varierad färg beroende på sol., fukt.

Värdegrunden ska vara lika värde.
Men Linnés graderingar,
har lett till rasism, på grund av färg.
Klassificeringen finns inte på utsidan.

Hemskt nog, var slavhandeln, en del av detta.

Solljus
- ultra violett strålning - kontra hudfärg,
Och luftfuktighet, visar på variationerna.

Där människan började sin historia.
i östra Afrika..
- där är det torraste klimatet finns nu.

Och genom att se på fossiler av tänder.
Så vet man vad de åt.
Och att förr var klimatet fuktigare.
Och man tror att förr hade människorna,
hade ljus päls..

Tulkanapojken, utgör en människor replika.
Han levde då det torrare klimatet satte in.
Trots gröna savanner..
Då förlorade vi - vår päls:-)
Men då behövde vi pigment och melanin
som skydd mot solens strålar.

Visste du att 50% av ljushyade australiensarna
utvecklar hudcancer.
Ultravioletta strålningen reagerar vi på.
Mycket olika.
Tas upp av molekyler..
och penetrerar ända ner i blodomloppet.

- Skadorna av solen,
sker bl.a. av bristen på folsyra.
Den skyddar också huden.
Och DNA.

Albinism har här en intressant roll.
De har mindre skydd mot solen
(för att inte tala om mot andra människor,
där sociala kontrollen är stark..)

Kvinnor i fertil ålder.
Är mer känsliga än andra kvinnor.

Maten spelar viktig roll.
Och solljus.
Naturens fuktiget.
och kanske maten..

D-vitamintillskott.
Det naturliga är ju bäst.

Intressant
på Kunskaps kanalen.

.



















7389. Musslor med nytt recept


Ikväll var det dags
för färska levande musslor!

Jo, jag har längtat ganska länge.

Jag har mina recept - som jag gillar bäst.

Men nu provade jag något nytt.

Som jag korrigerar genast här i texten.
För det var alldeles för mycket baconsmak.
Men ibland måste man bara vara litet öppen-minded.
Så jag ger mitt modifierade recept.
För det är mycket bättre!

Alltså.

Ingredienser:
-Ca 1 kg-1½ kg färska musslor.
(Bär hem dem i öppna påsar, inget förslutet!)
- 1-4 vitlökar (efter smak och tycke)
- 1-2 scharlottenlökar finhackade
- 1 fänkål, medelgrovt hackad
- 2 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 2 msk finhackad bladselleri
- olivolja
- salt, svartpeppar
- möjligen någon ört
- - och ytterst litet, kanske 2 msk finhackad stekt bacon - inte mera!
- - (kan helt uteslutas, tror inte de ger mer än litet mervärde av salt och litet rökt.
dvs kan undvaras !!)

Putsa musslorna under rinnande vatten.
Hacka fänkål, lök och vitlök.
Stek högst 1/3 av ett litet baconpaket, inte mer än 2 msk! (för det tar bort musselsmak om det är för mycket.. ett halvt paket är alldeles för mycket!)

Häll i olivolja i pannorna. Låt dem bli heta.
Sen sätter du i musslorna, fördelade i tre pannor.
Rör hela tiden och se hur de öppnar sig.

Sätt allt i en stor panna - som rymmer hela mängden musslor.
Dra åt sidan och invänta det gröna.

Stek samtidigt grönhacket, mycket lätt, det måste vara ordentligt al-dente.
Salta och svatpeppra. Möjligen lite vitpeppar ännu. - det passar in liksom.
Häll över röran bland musslorna.

Sätt också 2-3 dl vitt vin som får koka med hack och musslor
- ett par minuter högst.
Tillsätt grädde, en burk.
En kort minut med locket på.
Låt koka, dra av.

Sen serverar man.

Med ett Gott Alsac vin till.

Det ger rättvisa åt fänkål och musselsmaken.

Men har du för många baconskivor i,
förtar det hela rätten.

Så - det var det.

Litet persilja är inte fel!



Sen ska det serveras.
Varmt!