Leta i den här bloggen

söndag 7 februari 2010

3043. Iransk kyckylingsås, enkelt att laga.


Till söndagsriset,
passar en varm god kycklingsås.
Utan krusiduller
och bara att koka klar.

En stor gryta.
Lägg i kycklingben, bitar, bröst.
(vad ni vill).
Två skalade lökar i stora bitar.
4 kardemummor (gröna kapslar)
(eller ca 10 frön av rörkardemumman)
salt,
litet spiskummin
ca 5 st torkade lime (finns i iranska butiken)
1 burk tomatpure
färska tomater eller en burk tomatkross
möjligen litet gurkmeja
och om man unnar sig... litet saffran.
Och några pepparkorn (svartpeppar eller annat).
Chili om man vill (en halv max, av en torkad hel är spicy).
Vatten så det just och just går över kycklingen.

Sen får det koka på, tills kycklingen ramlar av benen.
Serveras med ris, en kall yoghurtsås
(naturell yoghurt med inrörd mynta, vitlök och salt och litet olivolja)
Serveras med litet färsk sallad.

Glad söndag!

3042. Gunis Fruktbröd, 8 st



Fruktbröd,
fick jag smakprov på,
av en god vän.

Det var gott och vitaminrikt.
Och mörkt.
En riktig höjdare.

Tack för det Vännen!
Ett uppskattat bröd var det!

Så häromdagen,
föll jag i inspiration.
Men som vanligt,
blev det en egen variant.

Ingredienser:
Rågmjöl.
Vatten.
Som vätska duger också litet yoghurt, plommonvatten,
saft, eller vanligt vatten.

Jästbrödsmjöl.
Graham och andra mjölsorter.
Litet vetemjöl.
Obs.. inte för mycket råg bara.
Men litet av varje blir det bra!

vätska och aningen socker
torrjäst 4 påsar.
salt

vetekli
hackade plommon (som varit uppkokta i vatten)
torkade hackade aprikoser
litet hackade dadlar

sesamfrön
och andra frön om man har..

Dag 1.
Två skålar.
1 dl rågmjöl i var.
1 dl vatten i var.
Rör om. Täck in med folie.
Låt stå till följande dag.

Dag 2.
Öppna skålarna.
Sätt i en dl rågmjöl till.
Och en vattenkopp till.
Rör om. Täck in.
Låt stå till följande dag.

Dag 3.
Öppna skålarna.

Fortsätt gärna i de två större bunkar/stora skålar.
Degen blir inte så otymplig om den är fördelad.

I vardera bunken:
Värm litet plommonspad och litet vatten.
Slå i en stor skål.
När spadet är ca 41 grader.
Lägg i jästen med litet socker ( eller honung eller sirap).
Rör om.
Salta och rör om.
Lägg i kli.

Slå sen i den syrade mjölblandningen, Rör om.
Lägg i litet frukt.
Och mer mjöl ur påsarna.

Gör gärna olika blandningar
så får man olika brödsmaker.
Man kan ha i bockhornsklöver.
Nötter.
Frukter.

Olika mjölsorter blir godare,
t,ex, graham eller blandningar
Degen ska bli litet fast, men inte hård.
Rör den gärna i en degblandare.
Häll mer vätska i om det blir för hårt.

Låt degen jäsa under duk (el. under film).
Sätt gärna handdukar ovanpå.

Låt jäsa ordentligt.

Smörj formar. Också kanterna.
Dekorera dem gärna med frön eller havregryn i botten.
Limpformar av aluminium blir bra. (de kan diskas i maskin och återanvändas!!)
Eller de nya mjukisarna.Men jag smörjer också dem!

När degen jäst upp
rör ner den och fördela i formarna.
- bara till hälften eller mindre.
Annars jäser de över.

Stå och låt jäsa under duk (film).

Har man blåsugn så
sätt graderna på 150 i ca 30 minuter.
Klappa på dem så hör du om de är klara.

De ska låta ihåliga:-)

Fruktbrödet blir mörkt och gott.
Och har låga G-indexet.

Ett lätt bak!
Utan bekymmer.
Inte för mycket knådande.

Tyvärr existerar inga exakta mått,
i min värld.
Det blir ditåt. Och oftast helt bra!