Leta i den här bloggen

måndag 7 december 2009

2989. Morotslåda utan ris

Inspirerad för testning.

1 kg morötter
3 dl grädde
1 ägg
salt
1,5 msk socker
muskotblomma, vitpeppar
0,5 dl skorpmjöl
sirap enligt smak
smör


Tvätta och skrapa morötterna.
Koka i litet vatten antingen hela eller i bitar.
Mixa detta.

Blanda i skorpmjölet (men spara litet till ytan), grädde, ett hopslaget ägg och kryddor.

Häll blandningen i en smörad och bröad form.

Strö skorpmjöl ovan på alltsammans och klicka på några smörklickar.
Stek i 150 grader i 2 timmar.

Två testlådor..

Resten av morotskrosset,
fick sällskap av kokt smaksatt kryddat grötris.

Med grädde och skorpmjöl.
Och sen skorpmjöl och smör.
på toppene.


Testet=Traditionsskapande.
Kanske:-)


2988. En god annorlunda kålrotslåda



Jaa,
om man nu minns
hur skapelsen inspirerades..

Koka kålrötterna (10 liters kastrull) i buljong.
Stöt muskotblomma
med olika slags peppar.
I med det.
Och litet salt.
Och ett par matskedar linfrö.
Kardemummaskal 4-5.
Mixa i mixer.

Bryn 4-5 lökar (hackad) i olja.
Tillsätt 3-4 vitlöksklyftor.
Tillsätt en hackad bit färsk ingefära.
Svart kummin.
Färsk kardemumma (fröna av 4-5 kapslar)
Låt sjuda tills det är ljust brunt.
(det tar en stund!)
Mixa i mixer.

Ta en stor bunke.
Eller fördela smeten i två bunkar.

I varje bunke rör man ner en smet
på ngn dl grädde och 3 ägg.

Tillsätt sesamfrön.
En näve i var.

Litet salt (om det behövs!)
Litet malen nejlika.
Litet vitpeppar.
Litet malen kardemumma.
Och litet svartpeppar.
Och litet muskot.

Rör om ordentligt.
Allt sätts i smorda formar.
Ströbröd och smörklick ovanpå varje.

Om möjligt - allt in i varmlufts ugn,
ca 175 grader en rejäl timme..
så blir allt klart samtidigt.

Detta var årets variant.
Den godaste jag ätit.

:-)

Ibland lyckas det!

Tre av de många askarna.
Är experiment,
i experimentet.

De innehåller dagens sallad.
Som fick gå i mixern med litet kålrot.
och blev en experimentell grönsakslåda.

Mums!

Det var kvällens gymnastik.