Leta i den här bloggen

lördag 12 november 2011

7607. Mandelbröd till skagenröra

Mandelbröd (lchf) (ca 6-7 bröd)  
1 dl mandelmjöl (mandelpulver)
2 ägg
2 dl riven ost (brie, feta eller smakrik ost)
1 tsk bakpulver (eventuellt)


Rör ihop allt och klicka ut till 6-7  st ”bröd”. Grädda 10 min i 225 grader.

Skagenröra (kan innehålla olika ingredienser, oftast räkor och hackad gravad eller kallrökt lax).
 
250 gr räkor
en bit kallrökt lax eller gravad
1 dl majonäs
1-2 dl créme fraiche 
 salt & svartpeppar & vitpeppar
 ½ burk rom
2 msk färsk hackad dill
2-4 msk hackad rödlök
citronsaft 

Hacka räkorna grovt. Lägg i en bunke och blanda med majonäsen,
Creme fraichen, rom och dillen (rödlöken). Smaksätt med salt och peppar och en skvätt citronsaft. 

Kan förberedas en dag på förhand och allt kan finnas färdigt portionerade på fat, så är det enkelt att servera.

7606. Egen tryffelchoklad utan socker

Ingredienser för ca 60 till 65 tryffelbollar:
  • 300 g mörk choklad ca 60%
  • 200 ml  grädde (eller mindre). Men ta "riktig" grädde! 
  • 100-150 g smör
  • 2 msk tahini (sesampasta) - obs försök få mindre av oljan och mer av pastan!
  • osötad kakaopulver
-Hacka eller bryt den mörka chokladen i bitar och lägg dem i en liten tjock bottnad kastrull på låg värme på spisen. Eller kanske ännu lättare: sätt en stekpanna med vatten i på spisen och iden en liten kastrull med chokladen!
-Häll grädden lite i taget vispa att smälta med chokladen. Ta från värmen och blanda i smör och tahinipasta (sesampasta). 

-Häll i en skål och låt vila i kylen i minst två timmar. 
-Ta ut tryffel blandningen från kylskåpet och lägg generöst med kakaopulver på ett stort fat.
- Gör små bollar, med en tesked, stora mer eller mindre. 
- Sätt kakaopulver på händerna och rulla bollarna i din hand och sen i kakaopulvret på fatet. 
- - - detta går bra också med två teskedar och sen rullar man den lilla klumpen i chokladpulvret tills den är rund.. men det går åt mer än man tror..

Låt stå kallt i kylen i två timmar. Ät och njut.

- Tahini är ju inte tryffel, utan sesamfrön som är pressade i sin olja till pasta. Smaken är nötig och den har lämplig konsistens för att ersätta dyrbar tryffel som ingrediens. Och allt är naturprodukter. Inget jox med artificiella syntetiska smaker.