Leta i den här bloggen

söndag 28 februari 2010

3055. Vårt kulturarv - ett Kalevala



Såg ni bröllopet från 1921
i Suojärvi?
(Repris 25.4 !)

Ett slags epos.
Som berättar.
Om våra liv.



Ja vår mormors mors.
Eller hennes mamma.

Hur slöjorna var med i brudritualerna.
Hur brödet var ett verktyg för välsignelse.
Hur en dragen linje i jorden, skyddade mot trollen.
Hur flätorna skulle lösas upp, när hon blev brud.
Hur man dansade på gårdstunet, kvinna och man
i egna steg och turer.
Hur man levde in i avskedet av föräldrar.
Och hur gråterskornas roller, accentuerade situationen.

Det är inte länge sen.
Vi kvinnor var en egendom.
Som fick dölja vårt ansikte under sjalar,
eller med dok..

Det är inte länge sen,
bröd och salt,
och rök,
hade speciell betydelse.

Kalevala.
Generationerna levde det.

Egentligen får man inte glömma det,
När man pratar om burkor av idag.


3054. Grönt blev det!



Nej,
ute snöar det.
Igen.
Nästan hela årets nederbörd.
På gårdstunet.

Men dagens färg
blev ändå GRÖN!

Av något otroligt
förunderligt energiskov,
blev gardinerna fållade.
Pling plong.
På drygt en timme.
Alla fyra.
Både uppe och nere.

Surprice liksom.
Inget "gruvas".

Tänk vad litet färger,
kan få igång livsandarna.

Färger är ju energi:-)



Kermits Green Raphsody, it's not easy
but it is what Im going to be....







3053. Söndagens slowfood, indisk kyckling

Kycklingbitar (3 paket x 3 lår i varje),
ta bort skinnet och dela låren i två bitar

- Tvätta bort ev marinad som lagts på från slakteriet, det är inget att ha!
- Gör egen marinad; marinera åtminstone några timmar, men gärna över natten:

Marinad: Yoghurt (avrunnen i kaffefilter), ingefära och vitlök (halv ingefära och 5-6 vitlösklyftor körs i mixer), gurkmeja, garam masala och två röda chili. Blandas och rörs i.. låt stå i en täckt skål över natten.

Ta fram dem och låt stå i rumstemperatur en timme åtminstone. Allt ska användas. Också marinaden! I med hela köttmassan men först gör vi litet smakligt kryddhett som vi lägger detta i sen.

Hacka några gula lökar, sätt matolja i en stor kastrull.
fräs lök, koriander till det får färg. (svagt gyllenbrunt)

Sätt i kycklingen.
OBS: Lägg INTE i något vatten alls. Inte på hela koktiden! Inte efter heller:)

Låt värmas och när hettan stiger, rör då och då så köttet inte bränns i botten.
Efter ca 5-10 minuter, utsöndrar köttet vätska - (vi består ju av 80% vatten!)..
Låt koka i det egna spadet - i början på hetta, senare litet mindre värme.
Rör om emellan.

Krydda på nytt:
Salt, krossade tomater (naturliga), kryddor enligt behag.
Låt koka tills köttet ramlar av benen!
Sista stunden under lock.

Serveras med ris. Lagat på "riktigt vis",

Ris på riktigt vis:

Ris som köpts från iranska butiken är bäst.
(Basmati!)

Och man kan spara 15kg så länge man vill!

Ta ett glas ris, torrt, per person.
Blötlägg denna mängd, i vatten.
Lägg på några matskedar salt.
Låt stå och dra ca 1-2 timmar.
(kortare tid ifall det blir brått)

Skölj sen riset ordentligt.
I flera vatten.

Lägg riset i en kastrull med rikligt med vatten.
Koka upp riset och salta enligt behag.
(nu saltar man för smaken skull, förra gången för att saltet ska göra ytan hård och bra!)

Koka några minuter.
Sila av (men spara 1-2 dl vatten).
Ta en stor ungsform - lägg matolja i botten.
Lägg riset.
- gör några små ventilationshål med en tesked.
- dvs små gropar, ända ner till fatets botten.
Lägg på litet olja i dessa små gropar.
Inte fullt..

Smaka saltmängden. Salta mer om det behövs.
Sätt litet vatten från spadet över riset.

Och så på med folie några varv,
så att inget vatten ångar bort.

Låt stå i ugn. Tills det är ok.
Man kan spara det i ugnen tills det är dags att servera.

Krydda en sås på yoghurt med t.ex. mynta, vitlök och litet olja.
Det är ett tillbehör. som står bra mot starka smaker.

Vanlig sallad till.

Duger åt en kranttu och en kung!