Leta i den här bloggen

söndag 28 februari 2010

3053. Söndagens slowfood, indisk kyckling

Kycklingbitar (3 paket x 3 lår i varje),
ta bort skinnet och dela låren i två bitar

- Tvätta bort ev marinad som lagts på från slakteriet, det är inget att ha!
- Gör egen marinad; marinera åtminstone några timmar, men gärna över natten:

Marinad: Yoghurt (avrunnen i kaffefilter), ingefära och vitlök (halv ingefära och 5-6 vitlösklyftor körs i mixer), gurkmeja, garam masala och två röda chili. Blandas och rörs i.. låt stå i en täckt skål över natten.

Ta fram dem och låt stå i rumstemperatur en timme åtminstone. Allt ska användas. Också marinaden! I med hela köttmassan men först gör vi litet smakligt kryddhett som vi lägger detta i sen.

Hacka några gula lökar, sätt matolja i en stor kastrull.
fräs lök, koriander till det får färg. (svagt gyllenbrunt)

Sätt i kycklingen.
OBS: Lägg INTE i något vatten alls. Inte på hela koktiden! Inte efter heller:)

Låt värmas och när hettan stiger, rör då och då så köttet inte bränns i botten.
Efter ca 5-10 minuter, utsöndrar köttet vätska - (vi består ju av 80% vatten!)..
Låt koka i det egna spadet - i början på hetta, senare litet mindre värme.
Rör om emellan.

Krydda på nytt:
Salt, krossade tomater (naturliga), kryddor enligt behag.
Låt koka tills köttet ramlar av benen!
Sista stunden under lock.

Serveras med ris. Lagat på "riktigt vis",

Ris på riktigt vis:

Ris som köpts från iranska butiken är bäst.
(Basmati!)

Och man kan spara 15kg så länge man vill!

Ta ett glas ris, torrt, per person.
Blötlägg denna mängd, i vatten.
Lägg på några matskedar salt.
Låt stå och dra ca 1-2 timmar.
(kortare tid ifall det blir brått)

Skölj sen riset ordentligt.
I flera vatten.

Lägg riset i en kastrull med rikligt med vatten.
Koka upp riset och salta enligt behag.
(nu saltar man för smaken skull, förra gången för att saltet ska göra ytan hård och bra!)

Koka några minuter.
Sila av (men spara 1-2 dl vatten).
Ta en stor ungsform - lägg matolja i botten.
Lägg riset.
- gör några små ventilationshål med en tesked.
- dvs små gropar, ända ner till fatets botten.
Lägg på litet olja i dessa små gropar.
Inte fullt..

Smaka saltmängden. Salta mer om det behövs.
Sätt litet vatten från spadet över riset.

Och så på med folie några varv,
så att inget vatten ångar bort.

Låt stå i ugn. Tills det är ok.
Man kan spara det i ugnen tills det är dags att servera.

Krydda en sås på yoghurt med t.ex. mynta, vitlök och litet olja.
Det är ett tillbehör. som står bra mot starka smaker.

Vanlig sallad till.

Duger åt en kranttu och en kung!

Inga kommentarer: