Leta i den här bloggen

tisdag 20 december 2011

7836. Recept på senap

Jag har zoomat hela halva google,
och sökt intressanta recept.
Recepten är ju intressanta. 
Allihopa.

Jag har använt färdigt senapspulver. Mald sådan.
Som nu legat i litet hett vatten och fått ligga till sig en dag.

Grunden är alltid ca 2 dl senapsmet.
Till det, har jag en liten påse senapsfrön.
 Som jag frestades att tillsätta i recept nummer två.

Jag inspirerades att följa intuitionen.
Så fråga inte så noga. 
Det blev litet skvättar och droppar och skedar.
Av olika slag:-)


1. Och det första blev en whiskey senap.
Fick ett snabbt uppkok med grädde, florsocker, honung och whiskey.
En gnutta vitvinsvinäger.
Riktigt god. Ja, jag lade rikligt med whiskey!
Ska det va, ska det va!
- Min mans favorit. Senapen alltså.

2. Det andra blev en blandning med olika kryddor..
mjuk hackad färsk timjan och spiskummin..
(fått koka en stund separat, i en liten skvätt vatten).
Grädde, och rikligt med för söt äpplemos.
Och 2 äggulor! För säkerhets skull.
Och litet idealmjöl, för att det inte ska bli för "rinnigt"..

(Äppelmosen var för söt för att vara god äppelmos, 
men här blandas smakerna,
och äntligen blir burken med äppelmos tom!)
I denhär senapsvarianten,
lade jag litet runda omalda senapskorn, 
som stod här litet förföriskt och dök upp lagom i tid.
Så dels är den blank och dels finns det små korn 
och äppelmoset gör det hela litet "mosigt"..Litet honung.
En bra konsistens!
Ganska stark, lång stark smak.

3. Den tredje blev kokad på grädde, hackad vitlök (2 klyftor)
litet timjan/spiskummin (som var kvar)..
Kall grädden rörde jag med litet idealmjöl, och hällde i! 
Äppelmos ett par stora matskedar.
Litet honung.
Den känns ganska mild. 
En bra smak.

4. Den fjärde ska jag fundera ännu.
Kanske med citron och grädde.
Men här är citronerna slut.. 
Så jag ska fundera tills imorgon.
Eller så blir det något annat.

Jag har hittat en länk, 
som kan vara bra för er som söker exakta mått.
Den är här.
Eller Här.

Nu ska jag sätta allt på burkar.
Och fundera vem som ska få dem.

7835. Senapskok

                                                            
Nu ligger senapspulvret och drar i kokande vatten över dagen.
Det blir senapskok ikväll.

Experiment, med timjan. Eller konjak. Eller chili.. och honung och några varianter till.
Ska bli spännande...


ca 6 dl

2 dl senapspulver

2 dl flytande honung

2 dl grädde

2 ägg

1 msk honung-äppelvinäger

3 msk konjak



*Mät upp senapspulver,honung,grädde och ägg i en kastrull och rör om. Värm blandningen till kokpunkten under omrörning,men låt inte koka.Låt senapen svalna. Blanda i den avsvalnade senapen vinäger och konjak.Lägg senpen i glasburkar. Förvara svalt.





Med samma recept kan du göra en mjukare senap genom att lämna bort konjaken. 

Recepten är många:
1. Blanda socker,grädde och senapspulver i en kastrull och koka upp.Låt svalna.Tillsätt eventuellt konjak.Sätt i en burk med lock

2: Stark senap - äppelsenap
Äppelsenap
4-5 dl

1 dl gult senapsfrö
2 dl koncentrerad äppeljuice
1 dl vatten
Koka upp och låt stå några minuter.

Häll ner allt i mixern och kör någon minut. Du ska fortfarande se några hela frön.

Häll på
1 dl grovmalna bruna senapsfrön
1 dl rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
3-4 msk socker eller honung, äppelmoset som kommer sen är också sötad
2 tsk salt
ev. 1 krm cayennepeppar

När det här är blandat kan du ha i äppelmos, till god smak. Jag brukar ha i ungefär 1,5-2 dl.

Rör ihop. Låt stå, gärna över natten. Smaka av igen. Krydda om det behövs. Häll upp på burk och förvara i kyl.