Leta i den här bloggen

söndag 5 september 2010

70255. Trenden med Mjölksyrade grönsaker kommer tillbaka



Visst,
enzymerna i rå mat är viktiga..
Mycket viktiga - för att vara exakt.
Livet är uppbyggt av dem.
Cellernas tysta kraftpuff!

Förmodligen mycket viktigare än det kokta.
Med några få viktiga undantag.

I år, ska jag göra ett nytt försök.
Med Mjölksyrade grönsaker.

Jag ska lägga i mer salt.
Utan jod.
Och svalt kokt vatten, utan klor!
Och använda vassla!

På arbetsbordet väntar,
morötter i alla härliga nya färger!
Lökar och rötter av flera sorter.

I år ska jag lyckas.
Med det mjölksyrejästa!
Så viktigt känns det.

Så det så:-)

Allt för att kunna..
Leva vidare med grillat och kokt.

Det är helheten som gör livet.
Liksom molekyler och enzymer.
Inte fanatismen!

OK.
Basinfon börjar HÄR
Och HÄR.


70254. Lingonkväll



Ad hoc
och hej svejs i lingonskogen!

Kvällen bjöd på solsken.

Röda granna lingon.
Gula kantareller.
Taggsvamp.
Och Karl-Johan.

Nu kokar lingonsylten.
Som ska vara syrligare än söt.
Och absolut inte överkokt.

Bäst är den..
mellan rå och uppkokt!
Speciellt om den ska frysas.

Och svalnar,
gör också kantarellpytten,
som ska fram i julefriden.

Härliga höst,
som fyller frysar och hyllor,
med alla köksträdgårdens läckerheter.

Glädjen är stor i år.
Över havtornsbusken.
Som dignar överfylld.

Kanske är det bina,
som bidrar till den goda skörden!

Allt hör ju samman.
Mikrokosmos och makrokosmos.

Fryst, kokt, stampat och mjölksyrat!

Allt behövs.