Leta i den här bloggen

tisdag 21 september 2010

7270. Viktigt om mat..



Det handlar inte om smak.
Det handlar om innehåll.

Gärna får det smaka bra.
Mycket och annorlunda.
Men mat MÅSTE ha innehåll.

Kolhydrater.
Proteiner.
Oljor.
Fetter.

ENZYMER!

Vitaminer.
Mineraler.
Spårämnen.
Antioxidanter.

Allt av olika slag.
Molekyler.

Som bygger.
Framhäver.
Skyddar.
Nätverkar.
Utvecklar.

Därför ÄTER vi.
Därför FINNS vi.
Därför ÄR vi.
Reproducerar vi..

Att föra denna kunskap vidare.
Generation, efter generation.
Det är viktigt och oåterkalleligt.
Därför skriver vi.

Därför finns vi.
Transformationens roll.
Är viktigare för människans vara.
Här på jorden.

Finns vi.
Lever vi.
Reproduceras vi.

Vi behöver inte äta mycket.
Men mångsidigt.
Det är nog pointen.

Smart food.
Kärnor, frön, skal, grönt.
Rötter, blad..
Fruktkött, kött..

Gärna så rått som vi tål.
Mjölksyrat, kokt och stekt.

Sen kommer detdär med smaken..
Genom örter..
som också innehåller allt detta.
En hel vetenskap.
Enkelt men nyttigt.
Thats it.

Äkta, viktiga. Rena.

Viktigt att "allt är med"..




7269. Enkel plommonsylt



Enklare
kan det inte bli..

1/2-1 dl vatten.
Kastrullen full av vackra hela plommon.
När det kokat en stund,
- det sköter sig själv på svag värme..
Låt det koka ordentligt..
rör och rör så kärnan kommer löst.

Koka litet till, gärna med litet kanelstång.
Och mera vatten.
Och några stjärnanisar..
som ger djup i smaken..
Koka tills ..
- tills du ser kärnorna bli lösgjorda ordentligt.

Häll sen allt i annan kastrull,
genom en grovmaskig sil.
Låt rinna av men rör ändå med slev
tryck ner så mycket fruktkött du får.
Kärnorna förblir i silen.

Koka sen litet socker i sylten.
Innan det är dags för att få sylten på burk.

Det som blir över..
Kärnorna..i silen..med diverse fruktspad.

Koka det i litet vatten,
ordentligt länge..!
Vilket betyder att de får smak.

Smak av plommonsaft.
En egen smak.

En mycket egen smak.
Med kanel och stjärnanis.

Sen får det koka ihop,
med litet socker.

Och sen på flaska eller burk.

Men jag undviker konserveringsmedel.
Så allt hamnar nog i frysen.

Ljuvlig saft
och ljuvlig sylt!




7268. Plommonskönhet



Finns det något vackrare.
Än en korg nyplockade plommon.
Nyplockade bär.
Eller nyplockade jordgubbar.
Eller.. nyplockade kantareller?

När livet sprudlar.
Liksom.

Igår - sen kväll,
plockade jag mina plommon,
i halvskymning.

Lilafärgade ligger de där.
I korgen.
Över tre liter.
- från ett litet träd!
Inte illa.

Kanske 100.000 bin
inverkar?

Men ikväll,
kokar jag gelé eller sylt.
På nästan alltsammans.

För att få med
alla färgers molekyler.
Alla antioxidanter..

Färgteorin följer också antioxidanternas.
De byter uppdrag.
Allt efter färg.

Så idag är det de gredelinas tur.
- Jag hinner ju inte äta alla färska.

Finns ingen återvändo.

Men det är gott på glass!