Leta i den här bloggen

torsdag 2 december 2010

7316. Guni's Duck




Mitt i allt längtar man bara
Efter en god anka.
En aning inspirerad från iranska köket.
Eller nåt.

Idag hittade jag några frysta lårben.
Dagens recept går helt på inspiration.

Hacka lök och ingefära.
Eller mixa i mixer.
Med litet färsk fänkål.

Lägg en rejäl skvätt olja i het gjutjärnsgryta.
I med lökröran.
Och några lagerblad.
Vitpepparkorn.
Svartpepparkorn.
Royal kummin.
Litet bockhornsklöver.
Några lagerblad.
Litet hackad chili.
Rör och låt sjuda litet

2 stora tinade anklår,
som du delar itu.
I med dem i grytan.
Och i med smör.
Persilja.
En rejäl skvätt granatäppeljuice
(koncentratet du köper i "iranska butiken",
dvs man pressar inte från frukt.. utan den är special
och används också för fesenjan - men då med valnötter).
Litet citronsaft.
(Obs. Absolut inget vatten!!)

På med locket.
Låt puttra.
Tillsätt stora klyftor av fänkål.
Som får puttra med.
Rör ibland.
Salta.
Tips: Koka en liten citronbit med i röran.
Koka tills köttet är helt mört
och släpper benen.

Enkelt att koka med en järngryta med lock!
Det sköter sig själv!
Långkok men lättkok.

Smaka av.
Krydda enligt behag.
- Eventuellt litet garam masala, mera lök..
Men jag lovar, det blir gott ändå.

Före servering,
i med en riktig rejäl skvätt grädde.
Kanske litet ghee om du har.

Mmm..

Serveras med blomkålsmos
(som fått koka i litet grädde).
Och en fräsch sallad.

Low Carb
HIgh Fat

Bättre än såhär blir det knappast.
Inte på länge.

Man ska vila på maten.
Helst på en mjuk soffa,
med hunden i fotändan.
Ända tills jazzen börjar..
på den lilla stadens jazzklubb.

Då kan man unna sig.
Ett glas rött.
Eller en kall bers.

(PS. Såsen som blir över,
får på inga villkor kastas!
Det är rena hälsokuren!
Så sätt den i frysen, eller
värm annat kött i den sen!)