Leta i den här bloggen

tisdag 7 december 2010

7321. Tonfiskröra eller sås med sting

Recept 2, på bra & billigt

När jag var som allra tröttast,
efter ett långt tungt talkopass,
lärde jag mig att göra tonfiskröra.
Något som jag fick lära mig som vuxen.
I mitt gamla liv existerade inte rätten.
Men det var flyktingarna som lärde mig.
Det var en kurdflykting som bjöd mig
och inte tvärtom.

Gott på spagetti,
på smörgås till té.
Eller till potatis.
Eller med sallad.
- allt enligt önskemål.

Tonfisk är billigt och bra.
Innehåller omega 3 och nyttig olja.
Tomatpasta, eller tomater,
blir superhälsosamma när de kokas!
Lycopen är bra för våra könshormoner,
testiklar och äggstockar!
Det är ett antioxidant.

Hacka några vitlöksklyftor.
En vanlig gul lök hackas.
Allylsulfider hos vitlök och lök (stöder cellens skydds- och avgiftningsmekanismer).
Flavonoider finns i riklig mängd hos soja, äpple, löksorter, sparris och aloe vera (har virus-, inflammations- och cancerhämmande egenskaper).

OBS! Den starkaste antioxidanten är quercitin, som finns i bland annat lök, äppelskal och broccoli. Den är nästan fem gånger så kraftfull som vitamin C och vitamin E.

Salt och peppar.
(peppar är också antioxidantiskt!)
Litet chili passar bra här..

Koka upp olja i stekpanna
eller kastrull.
Den ska vara het!

I med alla hackade ingredienser.
Har du örter att krydda med,
blir det ännu godare.
Låt koka ordentligt.
Rör om.
Salta.
Klart!

Billigt och bra.

Internationell mat!
Har jag sen fått lära.

7320. Lins- och bönsoppa

Lovat tipsa några i studielivet på billiga recept.

Här är en höjdare,
som går att koka stor sats av,
och värma då och då.
Ger kraft och "levnadsmod".

Två, gärna tre fyra sorts bönor eller linser.
Då blir den som allra godast.
(Stora bönor måste blötläggas över natten - kasta bort det vattnet och så på med nytt fräscht vatten på dem..koka mjuka.
de små linserna och små bönorna kokar mjuka på en dryg timme, även om de inte varit blötlagda).

Den här blev till, av tre.

Mungbönor
Gröna och röda linser.
Sätts i en kastrull med vatten..
Får påbörja kokningen.
Fyll på med vatten.

I en annan kastrull förbereds
smakupplevelsen.
En stor smörklick!
Eller olja. Går lika bra!

I med hackad vitlök, 4-6 st klyftor (eller mer),
hackad gul lök, 2-3 lökar..
och finhackad ingefära, ca 3-4 cm (eller mer).
Litet royal kummin - svarta. - en nypa. (gör susen åt det mesta).
Vanliga spiskummin - två nypor.
Krossa grön kardemumma - ca 3 stycken.
Hackad färsk fänkål.
Litet peppar och krossade lagerblad.
En finhackad chili.(-peta ur alla fröna först, de är för starka).
Rör om tills det mjuknar.
Får gärna bli litet ljust ljust brun.
Lägg sen i en burk tomatpuré.
/och några finhackade tomater, om du har.

Koka upp, med litet vatten.
Häll alltsammans i andra soppkastrullen.
Mer vatten.

I med litet tamarind
(kokt och mosad genom en sil, sen kokar man ihop den till en lagom tjock gröt.. sen kan man ta skedar av det till olika maträtter, - en sked eller två i soppan blir bra).

- eller enklare, om du inte har tamarind.. i med litet garam masala eller tandori krydda.
Mer vatten.
Salt.
Litet bockhornsklöver.
(finns både blad och pulver, blad blir bättre här).
Gurkmeja om du har.

Låt koka en dryg timme.
Eller mer.
Smaka av med äkta grädde.
Ett par deciliter åtminstone.

Salt efter behag.
Litet mer chili om det behövs.
Beror på hur stor sats du gör.

MMM.

I med några skeder ghee
på serveringstallriken.

Njuut.