Leta i den här bloggen

måndag 17 mars 2008

1471. Ögon känsliga för färg


Sinnen.

Varseblivning.

Känsliga för ljus.
Känsliga för färg.

Sublima uttryck.
Känsliga för falskhet.

Avläsning pågår.
Alltjämt.


1470. Röklukt


Tanten,
har stått vid elden.
En kväll till.

Nu haver det brunnit.
Alla mina 15 doktorsavhandlingar.
Hattarna med!

Gott gjoore.
Ti foore.

Mapp.
Efter mapp.
Efter ännu en mapp.

Tack alla Ni.
Som medverkat.
Till statistiken.
Kunskapen.
Och röken.

Allas ideer brann bra!
Om än litet trögt i början.

Snart har 50 kubikmeter.
Försvunnit.

Historia.
Livskraft.
Mineraler.

Finlandssvenskhet.
I sitt mest innovativa.
Som inte kostade mer,
än ca 25 cent..
per finlandssvenskt hushåll.
Per år. Eller vartannat.

Och gav minst femtiofaldigt.
Tillbaka.

Askan göder också jorden.
Det har det gjort nu.
i 2 år och 5 månader.

Sa Tanten.
Med eldgaffeln.

Men tro inte att jag glömmer.
Par-tier och rep-re - sen- tanter.
Karlar och kvinnor med kjol.

Som pratar mer än de gör!

Som aldrig steg upp för det svenska!!


1469. Mjuk het sås


En god köttsås till "riset" i påsk:

500-700 gram lammkött eller nötkött i tärningar fräses i stekpanna med äkta smör. Häll sen över till kastrull.

Tillsätt:
litet finhackad purjolök.
3 hackade gula lökar.
1 matsked ingefära (riven färsk eller som pulver)
1 matsked curry.
litet chilipeppar,
litet svartpeppar,
litet paprikapulver,
litet hackad vitlök (3 klyftor)
en liten skvätt soija
2 matskedar mandelflingor (eller andra krossade nötter).
några torkade limefrukter (eller litet citronsaft ur en citron)

s
alt..
Matolja.
Stek och rör och låt puttra ihop..

Vatten 3-5 dl.. späds på litet vartefter..

Låt småputtra ett par timmar (eller mer om du har tid).
Under lock.

Koka vildris till.
Och till det en god frisk krispig sallad..

Bon Apetit.

Sa Tanten med kvasten och sleven.