Leta i den här bloggen

lördag 11 december 2010

7324. Vanor och ovanor, trender och hållbar mat

Mycket av våra kostvanor är inlärda vid köksbordet, via tv:n, via tidningar, via menyer (säkra kort) som folk köper.

Oftast väljer man sina liv med hjärnan och hjärtat.. men det gäller inte alltid maten, - det beror vad du matat kroppen med, hur den lärt sig svara på t.ex. sockerflödet.- Och vad du uppfattat som värdefullt.

Till följd av matintagets slag, stiger sockerhalten i blodet eller hålls i balans. En vanlig sockermätare kan berätta att sockerhalten stiger av ris, potatis, pasta, mjöl och gröt, frukt och socker förstås.

För en normal människa som är frisk, smal, aktiv - behövs inga annorlunda dieter - så länge man är frisk. Det betyder inte att vår nuvarande "diet" är mest rätt. Den är bara vedertagen, på olika grunder hos konsumenten.

Men många är inte friska. Det hjälper inga metoder alls. Kanske inte ens operation! - Metabola system slås ut och kroppen svarar inte på motion eller på låga kaloriintag. Detta är det pedagogiska exemplet i lågkolhydratdieten. Men inte de enda exemplen.. Dvs. Kroppen producerar febrilt insulin och förstadier till diabetes uppstår. Också i smala kroppar. Bukspottskörteln som producerar insulinet går på högvarv. Just detta, är helt nytt i människans långa historia. Att människan i ca 50 år eller 100 år baserar sitt födointag på socker är ingen lång tid.. Men detta sockerintag, kan kopplas till många av våra moderna sjukdomar.

Av olika skäl, har vetenskapen velat tro på nollfettdieten de senaste 20-30 åren. Detta är en diet som bygger på kalorier och att kolhydrater är vårt bränsle. Och att man ska minska fettet som energikälla. Att fettet skulle behövas utgår man inte från, och att kolhydraterna ger inflammationer i kroppen vill man inte heller belysa.

Naturen från tidigare civilisationer, visar på att vi ätit mer fett, mer kött, och mycket mindre kolhydrater (läs inte kalorier i detta sammanhang). - Då förbränns fett istället - på kroppen, genom matsmältningsprocesserna. Om kroppen inte får socker, sker processen på ett annat sätt än om du göder den med sockerbildande ämnen. Det är själva pointen.
- Likadant händer då man fastar.. samma processer - ketosprossessen infaller och kroppen ändrar sin förbränning så den sker på ett annat sätt. Till och med levern kan producera eget glukos, eftersom sockret uteblivit i födan. Alltså en helt annan tillverkare!


Med mycket fett och mycket kolhydrater övergöds kroppen. Men inte med mycket fett och låga kolhydrater.

Dieter av olika orsaker - växlar med behoven att t.ex. banta. Ett påfund som också hör till vår samtid. Förr var man väl glad att få mat för dagen.

Man kan banta med låg kolhydratmetoden. En del som haft svåra överviktproblem har fått stor hjälp, till och med utan att ändra sina rörelsevanor..och eftersom debatten om rätt och fel ibland blir extrem och ännu pågår, glömmer man ofta bort att också betona vårt naturliga behov, att även röra på oss.
Men man har ofta också glömt vårt behov av enzymer och antioxidanter i form av fröer, kryddor, toppskott av växter etc. Debatten blir ofta en duell mellan experter och folk vet inte vem de ska lita på.


Det man ser är att många som använder förstånd och balans och som äter av speciella egna skäl enligt lågkolhydratmetoden, blir friskare. Inte alla. Men många mår mycket bättre och kroppen återtar sin ursprungliga form..så man kan helt enkeit inte ta det här för en trendig dagslända. Säg då hellre ett vetenskaplig experiment som folk frivilligt deltar i därför att de mår bättre av olika orsaker och går ner i vikt!

Positiva händelser noteras oftast:
Man blir litet lättare, magsmältningen förlöper bra, man blir piggare och orkar längre, eftersom sockret i blodet avtar, man blir saltkänsligare. Men man blir känslig för socker, tål endast 1 - 2 glas rödvin (alkoholintaget minskar), och många mister sin värk eftersom inflammationsnivån i kroppen minskar på grund av att sockret och kolhydraterna minskats.


Rätt eller fel? Det är skäl att prova om man mår dåligt.
God mat, går att göra med samma recept och med kompletterande råvaror. Potatis, ris och pasta ersätts av blomkål, broccoli och andra grönsaker - också rotsaker.
Man unnar sig kanske ett bröd istället för fyra.
Man unnar sig kanske en liten frukt istället för ett kilo.

Och man äter sunt och rätt och kommer från EEE och alla lömskt förädlade produkter som har dåligt näringsvärde.

Vitaminer finns också i andra råvaror än frukt. Och när de inte ersätts med skräpmat, blir vitaminintaget sundare trots allt.

Men man ska inte glömma antioxidanterna, inte heller enzymerna. Mjölksyrade grönsaker, yoghurt etc. är viktiga råvaror vars enzyminnehåll är sådant som vår tarm behöver för att smälta maten bra!

Man har konstaterat - att inflammationshärdar i kroppen och tarmens arbete, har direkta samband. Det har också människor som haft värk erfarit och ingen har blivit sjukare av bra kost.




Grundläggande skillnader i lågkolhydratdieten:

Kolhydrat och kalori - är inte samma sak. - Man räknar kolhydrater, inte kalorier, på grund av hur man förbränner maten och hur mycket mindre socker det bildas i blodet.

Lågkolhydrat diet är INTE lågkaloridiet. Eftersom man tar bort större delen av kolhydraterna måste dessa ersättas med något annat för att kroppen ska få bra bränsle: FETT!

Exempel: Smör på de varma grönsakerna, olja på salladen, vispgrädde i kaffet. - Förr var det ett djur på lägerelden med fett och kött och allt. Människan åt allt på den tiden. Det gör man också i vissa Europeiska länder men av nytt mode inte i Norden eller Finland. Där missar vi många mineraler och vitaminer. För ännu längre sen, åt man förmodligen allt rått, också kött! Färskt rått kött, är inte segt och passar människans tänder. Men våra civilisationer har av orsaker som vi inte känner, slutat äta rått kött (kanske främst på grund av smittorisker då inga kylskåp fanns).. Det är en nyttig tanke att begrunda, även om man inte för allt i världen vill äta rått kött. Men för att förstå människan som en del i naturens kretslopp och som en del av alla köttätande arter, kan man notera att växter och kött, förmodligen har varit vår huvudsakliga föda tillsammans med rötter, nötter och litet bär. Neandertalarna lär enligt uppgifter ha baserat hela sin föda på kött och de ändrade den inte heller.

Kalorierna som man beräknar för en vanlig måltid med lågkolhydrat diet, är ungefär följande:
70 % fett, 25 % protein och endast 5% kolhydrater

Födoämnen man undviker på grund av att de är sockerbildande:

Socker,
Ris,
Pasta,
Potatis,
Sädesslag
Söta frukter
dvs grötar, bröd, bullar och kex, potatismos, spagetti, makaroner, ris.

Födoämnen som man bygger sina måltider på

Kött,
Ägg,
Fisk,
Fett,
Grönsaker främst ovan jord,
Svampar,
Oliver,
Ostar,
Nötter,
Grädde,
Skogens bär,
Grönsaker som ersätter potatis är främst blomkål, broccoli, paprika.

Gränslandet som man plockar tillskott från
Rotsaker av alla slag
Litet frukt
Litet grovt rågbröd
Tunna flarnskorpor


Linser, bönor

Linser ligger på värdet 23-25 kolhydrater p 100 gram. Så det är något man ska använda med förstånd Bönor har mer proteinvärde och lägre kolhydratvärde.- det lärde jag mig i går!

Så det är inte så mycket egentligen som man lämnar bort, men mängden är markant mycket mindre och ersätts av ägg, kött och fisk.
Och man förblir mätt länge!

7323. Revydags


Revydags.

Av erfarenhet, vet jag,
att just nu böjar en del öva.
Skriva.
Österbottniska revyer skapas nu.

Men i lilla staden Jeppis,
var det premiär igår.

Sångerna är deras starka sida.
Alltjämt.

Och så Anders.
Som borde anställas på stående fot.
Hans mimik, frasering,
tolkning.. är alltid intressanta.

Också i går.

Ibland önskade man
att en revy borde skrivas
enbart för honom.

Det skulle bli oförglömligt.

Tack får man säga
för att ni sätter tid och hjärta.
En revy är ingen automatik.
Det är en prestation.

Varje gång.
Ett lyckokast
av alla som försöker.

Gojan lever än.