Nyfiken upptäcktsresande. Mitt i livet. Också här, lägger jag puzzelbitar sedda ur ett vardagsperspektiv.. Reflexioner kring livets mer ödmjuka händelser och göromål. De stora saltomortalerna behöver inga ord för att märkas. - Det ligger mycket vackert fördolt i orden "att hugga ved och bära vatten".
Leta i den här bloggen
lördag 17 april 2010
7106. Bina överlevde vintern
Bina
överlevde vintern.
Båda samhällena lever.
Men många satte nog livet till.
Just nu får de litet sockervatten.
För att orka vänta litet till.
Tills nektars och pollens tid.
De har upplöst
sitt vinterklot..
och flyger i solskenet..
eller kryper omkring på ramarna.
Och som sig bör,
här för en månad sen
gjorde de sin vårtoalett,
så snön blev brun!
De visste ni kanske inte
att bin gör!?
Nu väntar de på solsken,
och sälg och al och sånt.
Och smuttar försiktigt
på sockervattnet.
Snart ska man kunna se,
om de nya larverna
är kläckta..
Nya bin.
Som ska ta vid,
när arbetsbiets tid är över.
I dessa kretsar är livet kort.
Allt från en månad till två.
Förutom vintern,
då de överlever
för att föra stammen framåt.
Men drottningen,
lever några år.
Ibland i fem år.
7105. Härlig naturlig extra god tomatsoppa
Ibland längtar man,
efter något särskilt gott.
Kanske är det kroppens tysta röst?
Idag blev det en speciell tomatsoppa.
Som slår alla rekord,
av härlighet:-)
2 knippen stora klastomater - finhackad
1 burk tomatkross
3 burkar tomatpure
1 hel vitlök - finhackad
1 bit ingefära - färsk finhackad
3 gula lökar - finhackade
kardemumma (3-4 frökapslar, krossade)
pepparblandning, krossade
basilika - hackad färsk eller torkad
chilipulver eller hackad chili
1 msk strösocker (framhäver smak)
2 st lagerblad
salt
grädde
olja
royal spiskummin
vanlig spiskummin
Fräs kardemumman och spiskumminen i litet olja.
Häll i hackad vitlök, hackad lök och hackad ingefära.
Låt fräsa hett och rör i då och då.
Efter ca 10 minuter, lägg i allt utom grädden.
Koka på het platta och lägg i litet vatten om det blir för tjockt.
(ca 4 - 5 dl max).
Låt puttra och salta och tillsätt mer kryddor.
Innan servering tillsätt en burk grädde.
Serveras med indiskt bröd som gräddats på spisen i het torr panna på båda sidor.
(En deg på vatten, salt, olika mjöl, litet mynta eller andra örter som ger litet smak).
Bon apetit.
Passar en dag som denna.
Snöflingor och vårens back-slashväder..
Med värme i kakelugn och het soppa med energi!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)