Leta i den här bloggen

söndag 19 september 2010

7266. Frysa in tomater



Skördedag
i växthuset..

Idag plockade jag ner dem.
Alla tomaterna.
Gröna och gula och röda.
De runda, och de åttkantiga.

Eftersom man inte hinner
göra goda rätter,
med så många tomater,
på så kort tid.

Så gör jag som jag fick tips.
Fryser in dem.

Precis som med selleri!
Det går lika bra!

De är lika goda i såser, soppor och pastor..
Som de färska.

Bon apetit.

7265. Mjölksyrade morötter



Så var det dags..
små och stora morötter,
direkt ur jorden för tvättning.
Skrubbning och skrapning.

Och sen grovt rivet.
Det blev en hel del..

Sen blandat med riven gul lök.
Hackade lökstjälkar.
Några dillkronor.
Litet grovriven vitkål.
Senapskorn.
Korianderkorn.
LItet turkisk röd chili.

Väl blandat
och hårt stampat..

Fick det en dos vassla.
Och sen en kall saltlösning.
Ca 2-3 tsk på en dryg liter vatten.

Några färska bitar,
pepparrot..

Och sen i med några assietter
som tyngd.

Experimentet har börjat.
Nu ska allt stå varmt.
I tre dagar.
Sen i kylen i några veckor.

Provsmakade litet..
Det här blir spännande.


7264. Mjölksyresats på Surkål, på två sätt



Ett vitkålshuvud men två recept.

Riv först hela huvudet.
Riv i några vitlöksklyftor.
Och en stor lök.
Litet hackad purjo.

Man kan också krydda
med kummin.
Enbär.
Äpple.
Lagerblad.
Morötter.

Men det gjorde inte jag.

Jag delade upp allt
tätt packat i två olika jäsburkar..
Sen när det jäst,
flyttar jag över innehållen.

I första burken, ska det jäsa.
Det är "jäskrukan",

Sen när det jäst..
flyttar man över satserna
till själva förvaringsburkarna.

Om man nu inte har en riktig jäskruka..
Som kan ha alla rollerna.

Vilket jag inte har.
Än.

Den ena jäsburken,
får sin start på vassla.
Den andra på saltat vatten.

Jag ska jämföra.
Nämligen.
Smaken.

Smak, kvalitet.
Och process.

Så nu står de där på bänken.
Det varmaste stället jag har.
I åtminstone tre dar.

Överst i burken, ett kålblad och en tyngd.
Men mycket rum finns ovan ytan.. att bubbla på.
Så glasburkarna är halvfulla.
Bubblet ska också ha plats.

I morgon ska jag ska jag gräva upp en pepparrot.
Det lär vara bra bakteriepolis.
Den ska ligga överst.
Och sortera fram rätt slags mikrovärld.

I tre dagar ska det stå varmt.
Då ska jäsningen starta.
Sen ska det stå litet svalare.
Jäsningen ska ske sakta
i 3-4 veckor.

Och sen in i kylskåpet.
Då stannar processen.
På grund av kylan.

Och om en månad
är den klar.
God och saftig.
Ska vi tro.

En tesked surkål,
innehåller lika mycket goda krumelurer,
som en hel liter yoghurt.

Magen behöver den.
För att orka med.

Kroppen behöver det,
för att få rätt ph.
Vitkål är bra mot välfärdssjukdomarna.
Allt från allergier till reuma, migrän, högt blodtryck,
för att inte tala om cancer och diabetes..

Blir satsen bra,
ska jag göra mig en stor keramikkruka.
Till jäsningskärl.
Med vattenlås.

Ett mål.
På lerans hobbytimmar.