Leta i den här bloggen

söndag 19 september 2010

7264. Mjölksyresats på Surkål, på två sätt



Ett vitkålshuvud men två recept.

Riv först hela huvudet.
Riv i några vitlöksklyftor.
Och en stor lök.
Litet hackad purjo.

Man kan också krydda
med kummin.
Enbär.
Äpple.
Lagerblad.
Morötter.

Men det gjorde inte jag.

Jag delade upp allt
tätt packat i två olika jäsburkar..
Sen när det jäst,
flyttar jag över innehållen.

I första burken, ska det jäsa.
Det är "jäskrukan",

Sen när det jäst..
flyttar man över satserna
till själva förvaringsburkarna.

Om man nu inte har en riktig jäskruka..
Som kan ha alla rollerna.

Vilket jag inte har.
Än.

Den ena jäsburken,
får sin start på vassla.
Den andra på saltat vatten.

Jag ska jämföra.
Nämligen.
Smaken.

Smak, kvalitet.
Och process.

Så nu står de där på bänken.
Det varmaste stället jag har.
I åtminstone tre dar.

Överst i burken, ett kålblad och en tyngd.
Men mycket rum finns ovan ytan.. att bubbla på.
Så glasburkarna är halvfulla.
Bubblet ska också ha plats.

I morgon ska jag ska jag gräva upp en pepparrot.
Det lär vara bra bakteriepolis.
Den ska ligga överst.
Och sortera fram rätt slags mikrovärld.

I tre dagar ska det stå varmt.
Då ska jäsningen starta.
Sen ska det stå litet svalare.
Jäsningen ska ske sakta
i 3-4 veckor.

Och sen in i kylskåpet.
Då stannar processen.
På grund av kylan.

Och om en månad
är den klar.
God och saftig.
Ska vi tro.

En tesked surkål,
innehåller lika mycket goda krumelurer,
som en hel liter yoghurt.

Magen behöver den.
För att orka med.

Kroppen behöver det,
för att få rätt ph.
Vitkål är bra mot välfärdssjukdomarna.
Allt från allergier till reuma, migrän, högt blodtryck,
för att inte tala om cancer och diabetes..

Blir satsen bra,
ska jag göra mig en stor keramikkruka.
Till jäsningskärl.
Med vattenlås.

Ett mål.
På lerans hobbytimmar.

2 kommentarer:

Nina (Flo) sa...

Surkål ska definitivt testas i vinter! Tack för tipsena.

Hon som lägger puzzlet sa...

Ja, det är nu i september och oktober man ska lägga in det som ska mjölksyrejäsa.. Då har man alla godsaker mitt i vintern och till julborden.

KUL, och mycket enkelt.
Antar att utmaningen är att få allt så RENT som möjligt och att få en tyngd ovanpå så att allt hålls under vatten.. Inte alltför lätt det heller, för de flyter gärna upp ser jag..

Jag tog plastlock och knölade ihop dem och "släppte ut" dem då som mellanskiva mellan grönsakerna tyngden. Och viktigt är att vattnet står ordentligt över grödan..

Men man borde ha en jäskruka, eller helst flera.. De är bra som förvaringskärl också.. inte bara som jäskärl.