Leta i den här bloggen

lördag 17 september 2011

7577. Intressant om Vitamin D, och D3

D

D-vitamin 3..en vitamin som lagras i kroppen.
D-vitamin 2, används och försvinner ur kroppen..


7577. Havtornschutney

På nätet hittar man det mesta.
Morgontimmarna ska här spenderas
på havtornssaft och havtornschutney.

Kanske något modifierad.
Men det ska bli spännande.
Chutney är härlig omväxling.
I smakvärlden,

Havtornschutney 1.
4 dl hela bär
2 syrliga äpplen
2 morötter
2 msk ingfära
1 msk färsk chili
2 msk vinäger
2 msk honung
2 msk farinsocker
1 dl socker
1 msk arrowrot.
Skala, hacka och strimla ingredienserna. Blanda allt utom arrowroten i en rostfri kastrull. Koka på svag värme i 20 min eller tills alla ingredienser är genomkokta. Rör om då och då. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och blanda ner i chutnyen. Låt allt koka upp och smaka av. Häll upp på väl rengjorda burkar.
Denna satsen ger ca 1/2 liter chutney, den håller sig upp till ett år


Havtornschutney 2.
Dela, kärna ur och skär 1 röd paprika i bitar. Skala, kärna ur och skär 1/2 äpple i bitar. Mixa paprika, äpple och 500 g havtornsbär i en matberedare eller med mixerstav. Häll blandningen i en kastrull. Tillsätt 3/4 dl russin, 2 1/2 dl socker, 1/2 dl äppelcidervinäger, 1/2 msk gula senapsfrön, 1 kanelstång och 1/2 tsk salt. Koka upp. Skumma av. Koka utan lock på medelvärme i minst 1 timme. Späd ev med lite vatten om chutneyn känns tjock.



Havtornschutney 3
(min egen testvariant, som också står på spisen och puttrar nuI)
Tre slevar havtornsbär
Ett finhackat skalat äpple
En hackad gul paprika.
Liten bit zuccini eller morot (jag tog zuccini)
Två små finhackad gullökar.
 Litet ingefära (färsk, men mald går också)

En skvätt vinäger
Litet chili (stött i mortel)
Litet muskotblomma (stött i m ortel) 
Två stjärnanisar
En smula senapsfrön
LItet korianderfrön
En kanelstång
Råsocker ca 1-2 dl
Två matskedar honung.

Kokas tills den är mjuk. Smaka av med fler chutneykryddor om du tycker det behövs.
Lägg in på små burkar, så känns de alltid fräscha att ta fram ur frys eller källare.
Använder man källare, kanske det behövs litet mer socker, eller atamon för konserveringen.

Smaken är ju olika hur en chutney ska smaka.
Många vill ha dem salta och andra söta.
I år försöker jag ta smaken från kryddorna främst.
Socker är inte så bra att äta. Inte salt heller.

Råsocker och honung går bättre an.
Men också det i lagom proportioner.
Däremot är vinägern ganska viktig tycker jag.

Min chutney ska smaka litet stark.

PS.. Arrowroten i första receptet, är tänkt för att ge konsistens.
Det är redning som inte ska kokas hett. 100 g ger 17,5 kolhydrater.
Dvs istället för majsmjöl och potatismjöl används arrowrot.
Smaklös rot som reder såser, sylter etc.
Potatismjöl är säkert lika bra, och billigare.

Jag använder inte konsistensmedel alls i min chutney.
Den får koka sig till sin konsistens.

Dagens resultat:

Min blev godast:-)
Den andra var en blandning på recept 1 litet modifierad. Den smakar mera bär.(sylt?)

God Tur!
Mums.

Många fina havtorns recept finns HÄR: