Leta i den här bloggen

lördag 12 november 2011

7606. Egen tryffelchoklad utan socker

Ingredienser för ca 60 till 65 tryffelbollar:
  • 300 g mörk choklad ca 60%
  • 200 ml  grädde (eller mindre). Men ta "riktig" grädde! 
  • 100-150 g smör
  • 2 msk tahini (sesampasta) - obs försök få mindre av oljan och mer av pastan!
  • osötad kakaopulver
-Hacka eller bryt den mörka chokladen i bitar och lägg dem i en liten tjock bottnad kastrull på låg värme på spisen. Eller kanske ännu lättare: sätt en stekpanna med vatten i på spisen och iden en liten kastrull med chokladen!
-Häll grädden lite i taget vispa att smälta med chokladen. Ta från värmen och blanda i smör och tahinipasta (sesampasta). 

-Häll i en skål och låt vila i kylen i minst två timmar. 
-Ta ut tryffel blandningen från kylskåpet och lägg generöst med kakaopulver på ett stort fat.
- Gör små bollar, med en tesked, stora mer eller mindre. 
- Sätt kakaopulver på händerna och rulla bollarna i din hand och sen i kakaopulvret på fatet. 
- - - detta går bra också med två teskedar och sen rullar man den lilla klumpen i chokladpulvret tills den är rund.. men det går åt mer än man tror..

Låt stå kallt i kylen i två timmar. Ät och njut.

- Tahini är ju inte tryffel, utan sesamfrön som är pressade i sin olja till pasta. Smaken är nötig och den har lämplig konsistens för att ersätta dyrbar tryffel som ingrediens. Och allt är naturprodukter. Inget jox med artificiella syntetiska smaker.

3 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Ps, få vet att det även finns nordiska tryfflar, jodå, Gotlandstryffeln, inte så dyr heller men kanske lite svår att från Finland få tag på. Torde finnas i välsorterade delikatess butiker eller saluhallar. Fråga efter den.

Christian Tikkanen sa...

Ännu ett PS, här i Norge och också i Finland i det sydligare distrikten håller man nu på att kartlägga den nordiska tryffeln, en underart till den Gotländska, man söker efter dem med upplärda tryffelhundar men man vet inte ännu om det är goda nog till att användas i matlagning men man håller på att undersöka den möjligheten.

Hon som lägger puzzlet sa...

Tack för tipset. Nu när jag lagat min "första sats" falsk tryffelchoklad, kan jag bara konstatera den blev god, men litet "torrare" andel av tahinin och mindre av dess olja, och mer smör ska jag korrigera i receptet ovan.. Annars var det helt ok utan socker!

Kladdig men god.
Kanske jag hittar nordisk tryffel någonstans i någon saluhall..

Tack för den uppmuntrande kommentaren!