Leta i den här bloggen

tisdag 14 juni 2011

7449. Tomatsoppa med sting



Tomatsoppa är bra på sommaren.
Hälsosam och god.

Med fördel kan man blanda röda och gröna tomater.
Tomat kan ju frysas in precis som den är,
och man kan bra använda en sådan påse till soppa.
Det märks ingen skillnad i kvalitet.

Litet olja i en kastrull.
Den ska vara het när man lägger i tomaterna.
8-10 tomater (skärs i bitar)
Koka tomaterna mjuka (lykopen är ett antioxidant,
som är upptagbart av kroppen då tomaterna är kokta).

En annan liten kastrull med olja.
Sätt i då oljan är varm.
Litet spiskummin
och frön ur grön kardemumma.
Tillsätt litet chili (lagom mängd!)
2-3 krossade vitlökar
2 hackade lökar
3cm hackad ingefära
Rör om och låt få litet färg.

Lägg alltsammans i en mixer.
Mixa och häll tillbaka i en kastrull.
Vill man´- kan man sätta i en burk
tomatpuré.. för färgens skull.
Litet hackad färsk mynta riktigt före servering,
finhackad och grön...
eller torkad blir god i tomatsoppan.
Det tåls ganska mycket mynta.

Tillsätt också på samma sätt basilika,
enligt tycke och smak.
Basilikan "gifter sig" lätt med tomat.

Salta och tillsätt litet peppar.

Om man vill ha en LCHF variant
tillsätter man en burk grädde.
Och har man för mycket chili i,
(i misstag..)
kan man sätta en burk till:-)

MMM..

2 kommentarer:

Ann-Mari sa...

Låter jättegott! Detta måste jag pröva...visste inte att uppvärmningen var så viktig för att kroppen skall kunna ta tillvara Lykopen!
Tycker om solvarma tomater, men den värmen är kanske inte tillräcklig ;-)

Hon som lägger puzzlet sa...

Jo, den är god.. serverar men med litet ghee är den oslagbar:-)

Uppvärmingen av oljan före man lägger i råvarorna är viktig också..

Tomaterna har ju många näringsvärden så de är bra kalla också. Men just för lykopenet, är det hettan som frigör det så vi kan tillgodogöra oss antioxidanten.

Säkert är smaken på soppan beroende också av mängderna.. Men jag brukar koka på "hövt" och man får prova sig fram i smakernas värld.

Smaklig måltid.