Leta i den här bloggen

lördag 31 juli 2010

70222. B-vitamin 17



Idag köpte jag kärnorna.
Av aprikoser.
För att prova.

De smakar lika gott som mandel!

Tänk att förr fick vi i oss B-17..
i många maträtter..

Men idag,
är det litet dåligt med det.

Aprikoskärnor finns på hälsokost.
Man kan äta dem med måtta.

Eller grodda mungobönor.
Sätt linfrö i brödbaket..

Snaska på äppelkärnor..

Försöka duger.

2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Hej Gunnel! Jag vet att den här kommentaren egentligen inte hör hemma här men jag måste bara få det sagt ändå, nämligen, Kimo bruk där har ni ju en riktig pärla och så har ni ju fått en ytterst fin hemsida som heter mer en duga.

Det som retar mig nästan intill idioti är hur jag har kunnat låta detta gå mig förbi då vi ändå varje år kör förbi just kimo bruk på vår årliga semester till Finland, hur kan man ha missat en så fin plats som just Kimo bruk, det är en skam jag måste medge, men jag lovar att jag skall göra ett besök dit vid nästa års semester.

Kanske man till och med kunde få en guidad förevisning av någon...man känner via bloggar.... som ciceron tänkte jag...kanske?

Hon som lägger puzzlet sa...

Hej Christian... Jag ska gärna ge dig en guidning på Kimo Bruk om jag är hemmavid.. Jag bor nu i Jakobstad men har mitt torp och en liten sommarstuga i Oravais.. Jag är rätt glad och stolt att jag vågade tro på en restaurering då, för ca 25 år sedan.. Och att jag orkade vara aktiv tills mitt mål var nått.. Ensam har jag inte gjort arbetet, men jag fick vara en ganska viktig kugge ett tag.. för att hålla alla visionerna igång.

Numera är jag inte ordförande än mindre aktiv där, på grund av mitt nuvarande jobb och boendeort.. Jag har tagit ett time out, för det behövde jag efter så många år. Men jag är tillhanda för mina vänner och bekanta och du hör till dem som jag gärna guidar och berättar det jag vet..

Historien är 300 år lång. En viktig bit av Nordens och Europas järnbrukshistoria.

Varhelst jag går ramlar jag över dylika projekt, och konstigt nog också smeder:-)

Ett stort nätverk och en glädje att se hur detta samverkar nuförtiden.

Det Nordiska Mästerskapet i smide hålls i år i Norge:-) Jag har också varit med om att knyta ihop nätverket med Norden, via lilla Kimo Bruk där vi hade NM både 2003 och 2007.

Men också där har jag gett budkaveln vidare, och finska duktiga smeder på riksnivå, för kommunikationen vidare..

Väl mött när ni åker förbi.

Järnhistorien i Finland blev mer intressant för de flesta sen vi kom in i EU och det började finnas medel och projekt för restaurering. Inte bara i Kimo utan vi bildade ett nätverk i hela Finland.. och inspirerade varandra. Museiverkets specialist på industrihistoria Erkki Härö, var en spindel i nätverket och knöt tyst ihop alla trådarna tillsammans med oss lokala spindlar..

Idag kan du besöka många järnbruk i Finland och se och lära av hela vår gemensamma historia..