Leta i den här bloggen

söndag 18 december 2011

7632 Ugnstekt röding, med citron och lök



För 8 personer behöver man minst 3 rödingar.. ca 3 kg fisk.
Ta fram fisken så den är rumsvarm när du börjar. Den ska vara urtagen, men får gärna ha benen och ryggraden kvar. Det ger mer smak åt fisken.

Ta fram den största ugnsformen du har och häll i rejält med olivolja och saft från 1 citron.
Riv litet av skalet (det gula) av citronen.
Hacka 2 sharlottenlökar och 4 vitlöksklyftor och rör om ordentligt.
Svartpeppar och litet vitpeppar.
Timjan, färsk helst, ta hela rivor och klipp fint..

Skär små hack i rödingen över båda sidorna.
Massera in oljeblandningen i dem alla och salta inuti och utanpå.
Saltet kan vara en känslig faktor. Det blir fort för litet salt faktiskt.
Använd finmald havssalt. Annat duger inte.

När fisken ligger där oljad och smord och man fyllt varje snitt med blandningen, då är det dags för ugnen.

Sätt ugnen på ca 180-200 grader. 
Och ös fisken då och då, och lägg gärna en smörklick på dessutom.

Ca 30 minuter ska den vara i ugnen. Och man vet när den är klar när den släpper ryggbenet.
Röding blir litet fortare färdig verkar det som om.. och man ska inte ha den för länge för då blir den torr.
Om man måste vänta på gästerna så var noga med att ösa fisken så hjälper det upp "olyckan med för lång stektid" litet grann. Fisk ska ju "dallra litet" ändå.. inte vara torr och helt kokt.. När fenorna släpper ifrån sig fiskens skinn litet lätt, så då är det ett märke på att den är klar.

Har du en filead röding, räcker säkert 15-20 minuter. Är den bara urtagen och hel, behövs en halvtimme.


Servera med klyftpotatis, som fått masseras av orter - lök, olivolja, vitlök, timjan, några curryblad och litet lagerblad och litet chilipulver och svartpeppar... Sätt i skild ugnsform. 

Servera med rostade rotsaker som lagts i säker ugnsform, masserade med olja, vitlök, gul lök och svartpeppar.


Själva tillagningen görs behändigt i en och samma luftburna ugn. Men i följande ordning:

1. Börja med rotsakerna som behöver ha litet längre tid i ugnen. Tillsätt t.ex. skuren paprika, skuren fänkål i bitar, mot slutet, eftersom den inte behöver så mycket tid för bakning. Har du liten ugn, ta ut dem en stund och tillsätt paprikan då den står där varm och het.. och lägg bara in för uppvärmning mot slutet av hela beredningsproceduren.

2. Klyv potatisen i långa bitar, ätvänliga klyftor, oskalad. Sätt den i formen med olivolja, salt och de örtoer du gillar (chilipeppar och timjan och persilja etc.. hacka detta tunt och massera runt hela potatisen så allt blir ordentligt oljat..  In med det i ugnen efter eller under tiden du har rotsakerna där. Men potatisen blir litet fortare färdig, än t.ex. grannen rödbeta, kålrot och morot, så jag föreslår att du tar ut det ena en stund och låter potatisen bli NÄstan färdig. Då tar du ut den och sätter in fisken. 

3. Fisken ska vara i ugnen i ca 30-35 min. = Klart:
-Och då du tar fram den östa doftande rödingen, sätter du folie på formen så ingen värme kryper ut, medan du värmer potatisen och rotsakerna i skilda ugnsfat ..Litet rödpeppar ser också trevligt ut och ger bra smak. = Klart.
- Skär fisken då den är varm i lagom stora bitar, så underlättar det serveringen. Rakt av bara genom ben och kött!

4. En fin sallad med många sorters salladsblad är alltid en höjdare.
Börja med en vacker skål. Sätt i olja, röd balsamico, citronsaft, litet honung, mald muskotnöt, mald koriander (i brist på färsk), svartpeppar. Lägg i hackad lök att dra en stund i oljan. Gärna rödlök. När löken fått mjukna litet rör du om, och tillsätter 4 olika sorters salladsblad.. Italian mix är en trevlig variant färdigt portionerad och innehåller 3 salladssorter.. Tillsätt sen finstrimlad kinakål. Rör om så alla blad får litet av den goda salladsdressingen.Tillsätt små körsbärstomater i klyftor och små runda mossarella som du skurit itu. = Klart.

5. En god neutral sås, görs enkelt av 2 burkar gräddfil, salta litet, klipp i dill och gräslök. Smaksätt med litet peppar och 2-3 pressade vitlöksklyfor. Mer behövs inte, eftersom det finns sky runt fisken, som  är helt underbar att ha som sås. Men som ett alternativ är gräddfilssåsen helt ok. Man kan hacka i mynta om man vill, eller använda torkad mynta om man vill ha en motsatssmak. Myntan och citronen och pepparn gifter sig gärna.

Citronvatten eller vatten passar bra som dryck, men det gör också öl, vin eller vad man föredrar.

Efterrätt?

Varför inte en jordgubbsparfait, som gjorts dagarna innan och tas fram ur frysen - då halva förrätten är på gång. Servera med upptinade jordgubbar eller det bär som du smaksatt parfaiten med.

Smaklig måltid.

Ok - nu minns jag hur jag gjorde. Tills nästa gång.
PS. Såsen, spadet som kommer runt fisken är URGOD! HIMMELSK KANSKE.
Citronen kommer här till bästa nytta. Liksom timjan och sharlottenlöken.










Inga kommentarer: