Leta i den här bloggen

fredag 10 juni 2011

7446. Granstruntssirap (eller tall)


Granskottssirap (dito tall)

Samla en korg full med mjuka gröna skott (gran) eller bruna pinnar med början på nya barr (tall). Du kan klara dej med mindre jobb om du far en vecka senare, men skotten skall ännu vara mjuka. Låt din skörd vara under vatten i 10-15 minuter så att proteinerna kan ge sej av, häll sedan skott i en kastrull och täck dem med vatten.

Koka upp och låt puttra på låg värme i 15-20 minuter, sila. Sätt eventuellt nya skott i samma vatten och koka igen i 15-20 minuter, sila igen. Väg din vätska och sätt till lika mycket socker. Låt koka under ständing omrörning tills du har en sirapsartad konsistens .

- sockervatten brinner som känt snabbt i botten, och om det händer med din sirap är det bara att dra ut igen med tom korg. Häll din färdiga sirap i fina burkar och sätt etikett. Om du förvarar sirapen i kylskåpet bildar den rätt fort kristaller, men den hålls flytande i frysen i åratal.

Frys gärna i lagom stora burkar.. man använder inte såå mycket varje gång, så gärna på små burkar så känns den alltid fräsch.

Inga kommentarer: