Leta i den här bloggen

onsdag 30 juni 2010

7195. Altandags



Efter mycket tänk
och moget övervägande.
Är det dags att göra en altan.
I trä.

Man kan göra SÅHÄR.
Eller SÅDÄR.

Konsterna är många.

Tak eller inte.
Plintar eller plattor,
frostfritt djup eller inte.

Tur att det finns tips.
På nätet.

Förvirrande planering.
Och djupdykningar
för bra beslut.




2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Tja.
Efter många djupdykning valde vi att göra två altaner. En på baksidan med tak över. Och en på husets framsida, som delvis är täckt av husets eget tak, men en del av altanen/terassen sticker ut. Den senare blev mindre.

a. Vi tog bort alla gamla cementplattor, som legat i ca 30-40 år. Under fanns redan sand, men den större terassen med tak, behövde ha litet mer sandbädd under. Och där grävde vi förstås bort matjord och rabatterna fick flyttat åt sidan några meter.

b. Vi satte ut plintar och de grävdes ner till lämplig höjd med tanke på golvet och trösklarna in i huset. - På altanen som skulle ha tak, lade vi fast stående bjälkar i ytterkanten av plintraden. Det finns bra hållare, att gjuta fast i plintarna, så allt står stadigt. Dessa ytterplintar, valde vi att sänka djupare och de grundades bättre därför.

c. Vi byggde bjälklag enligt alla konstens regler.

d. Och sen ett trälock.

Den större verandan fick tak, av 30' kanalplast. Kanalplast i Finland finns enbart att fås i 10, 16 och 25' tjocklek. Men vi fick via Jakobstads Trä, importera 30' tjocklek. Ifall man senare vill bygga in verandan, så är det rätt tjocklek för att kunna hålla värmen.

I sommar målar vi takstommen vit och likaså de pelare som bär upp taket.

Det var utmärkt att inte behöva bära sommarmöblerna någon vart!

Snart får vi njuta verandaliv.
Om en månad kan man sitta och dricka morgonkaffet där i vårljuset.

Hon som lägger puzzlet sa...

Ja, och tips till.

Vi lade tjock isoleringsplast (den man sätter mot källarväggar innan man fyller sand.. det satte vi under verandorna. Dels för att få fukt att rinna åt rätt håll.. och sen för att slippa ev katters och andra djurs gropar i sanden under.

Har hört om sådana som fått dras kattpissdofterna på våren alldeles oerhört. Och det slipper vi nu.

Det går inte att gräva där för små tassar. Och hittills verkar det inget fel på plastens funktion. Men den måste ha lutningen mot gårdsplan!