Leta i den här bloggen

söndag 20 juni 2010

70181. Torrdiskning



Nu lärde vi oss.
Ett nytt begrepp.

Torrdiskning.

Återstår att se det.
Bomullstussarna.
I praktiken.

Sa hon som diskat
i över 50 år.


4 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Det måste ju på något vis kunna jämföras med torrsimning det där, torrdiskandet. Stackars de som skall torrdiska den där servicen efter att alla de dessererna är uppätna, undrar hur det är med det kungliga hundarna det lär väl aldrig få slicka av faten.

Hon som lägger puzzlet sa...

Det blir sannerligen tusentals bomullstussar! Undrar om bomullen är helt torr eller om den är våt?

Föreställer mig ett helt rum, en sal av bomullstussar.

Det låter litet imaginärt. Kan det bli rent utan vatten?

Ett nytt begrepp för mig.
Man lärt något nytt varje dag!

Christian Tikkanen sa...

Om jag minns riktigt rätt så är det så att dessa hundratusentals, (för det blir det när man skall "tvätta" tallrikarna med dessa tussar), bomulstussar är lätt dränkta med ett slags medel som är både desinfektionsmedel och ett slags tvättmedel, men om det blir helt rent, ja det beror på den som så att säga torkar av dessa fat eller tallrikar. Ok den är ju sällsynt värdefull och speciellt gammal och dyrbar denna service men ändå, jag kan inte tro att man på 1600-1700 talet använde sig av bomullstussar för att diska sina tallrikar, man använde nog säkerligen vatten och trasa och i fattigare familjer använde man säkert bordsdukskanten, om man överhuvudtaget hade någon duk, eller så torkade man avf tallriken i den egna skjortärmen, det var ganska så vanligt det, låter horribelt det också men.... Hm Torrdiskning, det är för övrigt en metod man kommit på mycket senare en på 1700 talet, det är närmare in på 1900 talet man skapat detta med torrdiskning och då just för att inte förstöra den känsliga emaljen eller porslinet med alla sina dekorativa målningar, ett musealt och konservatoriskt förfarande för övrigt.

Hon som lägger puzzlet sa...

Tack för den infon Christian. För mig var dethär något helt nytt. Tja, visst har jag putsat en och annan liten porslinstatyett, med liten bomullsduk.. så kanske man kan jämföra det så.. Men jag tänker mig att ljummet vatten, skulle vara nog så skonsamt.. om än med mildare än milt diskmedel. Men jaa, det blir nog säkert en hel "vita bomullssalen".. av dessa tussar. - Enklare var det nog förr:-)