Leta i den här bloggen

tisdag 27 november 2012

7971. Världens godaste svampsoppa

Kan en indisk svamsoppa vara världens godaste..
- ja - det kan det!! Här är Ashok's goda soppa:

Ingredienser:
300 gram osaltat smör
2 msk matolja
2 koppar finhackad scharlottenlök
1 1/2 kg champinjoner (färska) 
grön lök
timjanblad
salt,
vitpeppar, 
svartpeppar,
muskotpulver (eller riven från nöt)
grädde 2-5 dl
mjölk 1-3 dl
mjöl till redning

1. Smält smöret i en stor panna..lägg i olja också så bränner inte smöret..
2. Tillsätt scharlottenlöken och rör till den är mjuk och fin..
3. Tillsätt champinjonerna som är skurna i tunna skivor.
4. Lägg i litet timjan i detta skede, samt salt och peppar.
5. Låt svamparna ge ifrån sig sin vätska i grytan.
6. Häll över svamparna i en bunke.. och låt dem kallna litet.
7. I grytan lägger du mer smör och sen mjöl ca 6 msk till redningen.. låt det få en lätt ljusbrun färg och rör hela tiden.. 
8. När den är ljusbrun häll på litet mjölk men rör hela tiden och sen dra grytan litet åt sidan..

9. Svamparna i bunken invid.. Dela upp massan i två delar.
10. Ena halvan mixar du i mixer och häller tillbaka i soppkastrullen.
11. Rör ordentligt och låt småkoka försiktigt på svag värme..
12. Andra halvan skärs i små små bitar.. och hälls sen i soppgrytan.. (det tar faktiskt en stund att skära svamparna och man kan göra denhär proceduren också en dag på förhand och hålla svalt i kylskåp).
13. Lägg till grädde, muskot och salt och mer peppar.
14. Lägg mer grädde om det behövs. Krydda ordentligt.
15. Låt soppan inte koka utan mer hållas varm.. och behövs mer svamp,
så kan man - bryna mer, eller (i nödfall.. hacka litet mer från en konservburk)..

Soppan smakar starkt och mycket av riktig färsk svamp. 

Passar utmärkt som förrätt! 

En av de godaste svampsopporna jag ätit.
Antagligen är det smörstekningen som gör skillnad, där i början..
Man kan säkert byta ut champinjonerna mot andra svampsorter.

Inga kommentarer: