Leta i den här bloggen

onsdag 7 september 2011

7523. Plommonchutney, omväxling i receptboken


Blålila plommon från eget träd.

Nu har jag skördat.
Ljuvligt goda krikon

Det blev ca 4-5 liter.

På det lilla trädet.
Tacksam är jag.

Det mesta åt vi direkt från trädet.
Levande föda.
Men ikväll blev det husmorstakter.
Och jag har kokat sylt.

Chutney med sting och smak!


Plommonchutney med chili och lök:

1/2 kg plommon
1 rödlök eller vanlig lök om du inte har.
1 vitlöksklyfta
litet stött chili med frön (ta mindre än du tänkte!)
1/2 dl röd balsamvinäger
1 dl brunt råsocker
(går också med bruna sockerbitar - om du inte har)

Kärna ur plommonen
Skär löken i små tärningar.

Finhacka vitlök.
Häll allt i en gryta. och låt koka upp.

Låt puttra och rör om, tills chutneyn tar form.
ca 40-50 minuter.

Vill man kan man smaka av med salt och peppar. Eller så inte alls.
Tillsätt ev mer råsocker om det är för syrligt.

Sätt i små burkar och gärna i frysen om du har rum.
Ta fram en burk då du vill ha något extra gott,
och litet kryddstarkt.

Bra på glass.
Eller varför inte med älgkött.

Plommonchutney med syrligt äpple och lök

1 liter urkärnade plommon
1 liter syrliga finhackade äpplen
2 finhackade rödlökar
1 dl vitvinsvinäger eller äpplevinäger
1 ½ dl råsocker
1-2 msk garam masala

Allt sätts i en gryta. Rör om när det är varmt.
Låt koka ca 40-50 minuter.

Häll upp på små burkar när sylten ser bra ut.



Inga kommentarer: