Nyfiken upptäcktsresande. Mitt i livet. Också här, lägger jag puzzelbitar sedda ur ett vardagsperspektiv.. Reflexioner kring livets mer ödmjuka händelser och göromål. De stora saltomortalerna behöver inga ord för att märkas. - Det ligger mycket vackert fördolt i orden "att hugga ved och bära vatten".
Leta i den här bloggen
måndag 20 juni 2011
7453. Guni's Fisksoppa
Min Fisksoppa,
som de allra flesta gillar,
passade bra som konfirmationsoppa.
Ca 25-30 liter blev det.
Enkel att koka.
Går bra att förbereda litet grann,
redan dagen innan.
Här kommer receptet:
Börja med att skala potatis.
/- kan göras dagen innan.
Skär i små tärningar på kokdagen.
Koka en fond,
av fiskens ben, huvud, och skinn.
Köper du färdigt filead fisk,
så har du bara skinnet att sätta i kokvattnet.
Alltså skinn och vatten kokas
med vitpepparkorn. (sätt i mycket vitpeppar).
När det kokat ordentligt och länge.
Sila bort skinnet.
-/fonden kan man koka kvällen innan.
Trots fonden, - så behövs också köpt
fiskfond på flaska. En skvätt eller hela.
Allt beroende på hur mycket soppa du kokar.
30 liter soppa, 2 flaskor ca.
Fisken kan man tärna kvällen innan.
Ta fram sejblocken,
några timmar före kokning.
Då de är halvtinade,
går de bäst att skära i bitar.
Tre sorters fisk,
tärna fisken i tärningar.
färsk laxfilë,
./ för 30 liter, 2-3 stora fileer.
färsk gös, 3 fileer.
sej från frysen, lagom tinad, ca 4 block.
.
Dill - flera krukor, finhackade.
Potatis ca 20 st tärnas ganska fint.,
grädde, ca 1-2 liter på 3o liter soppa.
vatten - inte alls mycket av.
./- det kommer främst från skinnfondsvattnet
och färska räkornas kokspad.
räkor, musslor från frysen.
/ ca 4 påsar frysta räkor - olika storlekar
/ca 3 påsar frysta musslor.
Färska musslor med skal.
/ska kokas litet bredvid i slutskedet.
orsaken till att man kokar "bredvid",
är att man inte ska koka fisken för hårt,
för att den ska bli maximalt god,
ska den stelna "lagom".
Men de färska musslorna ska koka häftigt.
Börja med kokta fonden.
Lägg i den tärnade potatisen.
Med några finhackade lökar.
Och litet av dillen.
Låt koka tills potatisen är Nästan mjuk.
Sätt i fisken, grädden, mer dill och salt.
Vitpepparkorn och lök.
Späd på med grädde och litet vatten.
Och den köpta fonden.
När fisken stelnat,
efter ca 5-8 minuter,
- den ska INTE överkokas.
- inte hårdkokas!
lägg i räkor, musslor.
Dra kastrullen av spisen en stund.
Koka i annan liten gryta
en mängd lagom saltat vatten,
och fond och finhackade kryddor, grädde.
När det kokar friskt,
lägger man ner de färska mussorna.
Det "pyser" och om en stund så öppnar de sig.
Då häller man dem i fisksoppan,
med spad och allt.
Mer dill i.
Smaka av - salta om det behövs.
Mer grädde om det behövs.
Smaken avgör.
Litet citronsaft
-/ försiktigt en skvätt, så det inte skär sig med grädden..
Litet äkta saffran.
-/ antingen stöter man den, eller lägger i hel.
Den blir vacker också hel.
Flyter sen som små orange smakfyllda små blad..
Hacka en kruka persilja
och en knippe gräslök.
i med det!
Klar för servering,
Godare än så,
kan en fisksoppa inte bli!
Mängden avgör antal fiskar,
Det ska vara fisk som bas i soppan.
dvs inte såå mycket potatis..
Potatisen ger bara litet
"stadga" och balans åt fisken.
Bon apetit!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar