Lovat tipsa några i studielivet på billiga recept.
Här är en höjdare,
som går att koka stor sats av,
och värma då och då.
Ger kraft och "levnadsmod".
Två, gärna tre fyra sorts bönor eller linser.
Då blir den som allra godast.
(Stora bönor måste blötläggas över natten - kasta bort det vattnet och så på med nytt fräscht vatten på dem..koka mjuka.
de små linserna och små bönorna kokar mjuka på en dryg timme, även om de inte varit blötlagda).
Den här blev till, av tre.
Mungbönor
Gröna och röda linser.
Sätts i en kastrull med vatten..
Får påbörja kokningen.
Fyll på med vatten.
I en annan kastrull förbereds
smakupplevelsen.
En stor smörklick!
Eller olja. Går lika bra!
I med hackad vitlök, 4-6 st klyftor (eller mer),
hackad gul lök, 2-3 lökar..
och finhackad ingefära, ca 3-4 cm (eller mer).
Litet royal kummin - svarta. - en nypa. (gör susen åt det mesta).
Vanliga spiskummin - två nypor.
Krossa grön kardemumma - ca 3 stycken.
Hackad färsk fänkål.
Litet peppar och krossade lagerblad.
En finhackad chili.(-peta ur alla fröna först, de är för starka).
Rör om tills det mjuknar.
Får gärna bli litet ljust ljust brun.
Lägg sen i en burk tomatpuré.
/och några finhackade tomater, om du har.
Koka upp, med litet vatten.
Häll alltsammans i andra soppkastrullen.
Mer vatten.
I med litet tamarind
(kokt och mosad genom en sil, sen kokar man ihop den till en lagom tjock gröt.. sen kan man ta skedar av det till olika maträtter, - en sked eller två i soppan blir bra).
- eller enklare, om du inte har tamarind.. i med litet garam masala eller tandori krydda.
Mer vatten.
Salt.
Litet bockhornsklöver.
(finns både blad och pulver, blad blir bättre här).
Gurkmeja om du har.
Låt koka en dryg timme.
Eller mer.
Smaka av med äkta grädde.
Ett par deciliter åtminstone.
Salt efter behag.
Litet mer chili om det behövs.
Beror på hur stor sats du gör.
MMM.
I med några skeder ghee
på serveringstallriken.
Njuut.
2 kommentarer:
Härligt! Det här ska jag testa - gillar bönor. Tack för tipset! :-)
Ett litet tips till. Om man tar och hackar fint, litet bladselleri.. ca 1-2 cm.. och lägger i det i lilla kastrullen blir det en djup saltig skön smak..
- Ja egentligen sätter jag ofta det i alla såser, alla soppor - till och med i omeletter ibland.
Skicka en kommentar