Nyfiken upptäcktsresande. Mitt i livet. Också här, lägger jag puzzelbitar sedda ur ett vardagsperspektiv.. Reflexioner kring livets mer ödmjuka händelser och göromål. De stora saltomortalerna behöver inga ord för att märkas. - Det ligger mycket vackert fördolt i orden "att hugga ved och bära vatten".
Leta i den här bloggen
lördag 13 november 2010
7307. LCHF eller HCLF?!
Mat gläder oss alla.
Mättar oss och bygger upp oss.
En del äter för att det smakar si eller så.
Andra för vitaminernas skull.
Och en tredje för proteinernas skull.
En fjärde för färgen.
En femte för skönheten.
En sjätte för fetman.
En sjunde för sin sjukdom.
En sju och en halv, för odlingsintresset.
En åttonde för att den lärt sig av mamma.
En nionde för molekyler och enzymernas skull.
En tionde för att den tänker.
Matvanor har alltid förändrats.
Från Kina till USA:
Från Afrika till Norden.
Mat är en stor del av livet.
I urtiden handlade livet om att skaffa mat.
I nutiden handlar livet om att njuta mat, lära mat.
Men tiden har blivit en handelsvara.
Man inbillar sig, att vi har brist på tid.
Har universum verkligen brist på tid?
Vems liv lever vi?
Tidens?
Genom årtusenden, århundraden.
- från frön, nötter, rötter, blad och kött..
- inga e-e-e.. bara färskt, torkat, rått..
Genom folkvandringar och jakt på byte.
- jakt, byten, tillgång..växtlighet.
- inga e-e-e.. bara färskt, till viss del odlat..
och förädlat genom eld, jäsning och torkning.
Allt det som vi nu lyckats glömma.
I vår urbota dumhet och tro på teknikens himmel.
Men speciellt på grund av krig och krigstid.
- torka, regn, is och kyla.. frost..
- i-världens tid, billigaste råvaror till de fattiga.
sockerenergi, mjöl, ris.. senare potatis..
- efter 60-talet, kom behov och tron på e-e-e.
- man blev bekväm.. och torkade, saltade, man jäste inte längre..
Man trodde nu på konserveringspiller..
teknikens under och teknikens piller.
Ett ingenjörsperspektiv - men i pulverform.
En del tror det än idag.
Diet i påsar, piller upp och piller ner.
Man började göra pengar på "tidsfaktorn"
och man sålde bra - mycket bra..
och vi trodde på religionen kring halvfabrikat.
Man trodde, man lydde och åt.
Mjöl och socker. Potatis och socker. EEE och socker.
Våra hjärnor har lärt - socker.
Smak socker..Energi socker..
Men kroppen far mycket illa.
Vår egen maskin, går på högvarv.
Fler varv, än vad den orkar..
För vi sliter den hårt, i tidshjulet.
Stresshjulet.
Vår bukspottkörtel - jobbar mycket hårt
för att skapa tillräckligt insulin.
På grund av all glukos.
Och sen dessutom på grund av mode och trender.
- kom rötter och grönsaker att flyttas till nya länder,
- chips blev också socker..
- cokis blev också socker..
- fryspåsar för ugnen blev också socker
- socker mode, mjöl mode, ris mode, potatis mode..
- godis i tusen kilosklassen - allt EEE och socker..
- vetebröd och 7 sorters kakor blev också socker..
- läsk, bärkräm med socker, glass med socker..
- Mera EEE, för blandningens, färgens och konsistensen
och för att kunna sälja månader eller år.. efter tillverkning.
Från 0 till hundra.
Blev människor sjuka, feta och hjärtan slutade slå.
Inflammationer i ådror och artärer.
Värk och demens.
Så kom någon på..
Att det fanns för mycket olja som blev kvar.. från produkttillverkning.
Blandat med färgämnen, och EEE blev det margarin.
En ny produkt.. en ny business.
Och så kom mitt och ditt fett, växtfett, djurfett .. på tapeten.
Det gick att sälja, med vacker reklam.
Matreklam, bakreklam och med mera socker.
Nollfett. Men dock med vetemjöl och socker.
Och ådrorna sa sitt.
Och det blev ännu mera noll-fett.
Röda blodplättar fastnade här och där.
Och så skyllde man på kolesterolen.
Så hittade man ännu en ny medicin.
Medan kroppen själv, också producerar egen kolesterol,
av flera sorter..
Och folk fick E och E och åter E
och ännu mera kolhydrater och ännu mera socker.
Och fler blev sjuka och ingen tycks veta varför.
Rådgivningen hette, noll fett.
Metabola skador leder fram till de sista utvägarna.
Man har inget att förlora.
Så man provar och testar.
När alla dörrar testats.
När alla kurer testats..
Då pratar vi INTE längre friska människors matvanor.
Utan sjukas vilja att bli friska.
Sjuka människors sätt att utmana och testa.
Och konstigt nog, verkar många bli friska.
LCHF.. tycks ännu ingen blivit mer sjuk av.
Vi har testat HCLF länge.
En del i 30 år.
Andra i 20.
Och många i endast 10 år.
Och alla blir,
smala eller feta och många blir - sjuka.
Så nu har ett krig brutit ut.
Som pratar olika skolor.
Två dietparadigm pratar olika språk.
Man jämför lättvindigt..
italiens matronor
(olivolja och råvaror utan e.. och mat från HELA djuret)..
med vår kultur som äter malet kött 10% fett.
och kolhydrater och socker till tusen..
Så låt oss lyssna
till Låga Kolhydrater och Högt Fett.
Låt dem som vill få prova.
Vill de självmant,
vara med i sitt livets test,
må de få göra det.
Det förekommer i vårt medicinfabrik
mycket farligare test,
med andra mer ofrivilliga metoder.
Svaren som NU ligger på bordet,
visar att sockernivån sjunker,
bukspottskörteln och levern
- får mer naturligt arbetssätt.
Men än finns det EEE både här och där.
Vi borde kräva.
och betala för bra råvaror.
Det blir nog billigare,
än mediciner trots allt.
Än långvården och sjukhusköerna.
För att inte tala om individens egen livskvalitet.
Men den som lever får se vad som händer.¨
Kolla också detta:
http://www.youtube.com/watch?v=jJYUK0itd0o&feature=player_embedded
eller titta in här:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Håller med dig Guni! Balans är balans, och när kroppen förlorat sin balans, t.ex. fått övervikt, diabetes eller artrit eller acne, då ska den korrigeras, genom att balanseras upp av det som är rätt och tas bort av det som är fel. Därav LCHF. Eller vegankost för vissa. Vi är ju olika!
Yepp. Vi är olika. Och man måste testa vad som är det bästa för envar.
Det som är mycket intressant i dethär sammanhanget är också detdär med ph.. så saken är mycket komplex.
Men glad är jag att jag orkat så inspiration så här långt:-)
Livet är NU.
tack för kommentaren.
Skicka en kommentar