Leta i den här bloggen

fredag 4 december 2009

2983. Strömmingsinläggning

Gravad strömming heter det i Sverige.
Inlagd strömming i Finland.
Det är samma sak.

Inlagd strömming i Sverige
- det är något helt annat:-)

Och jag, jag övar litet.
Praktiskt.

Inför jul annandagen.
Då jag vill ha fullt hus.

Lager på lager.
X och Y
med barn och blommor.

Testar följande:

1/2 kg strömmingsfileer (avskinnade om man kan:-)
2 rödlökar,
tunt skivade

Lag:
1 dl ättika 12%
4 dl vatten
litet turkisk hackad chile
2-3 klyftor vitlök strimlade
några kryddpepparkorn
litet vitpeppar
litet svartpeppar
litet rödpeppar
1 halv lime i små bitar
salt

Först ska allt dra.
Sen silar jag bort lagen.
Eller, rättare sagt, fiskar upp en första sats.
Senare en annan sats, för annan sås.

Slutliga kryddningen återstår.

Ett ögonblick bara..
Ska smaka innan jag fortsätter..

Återkommer med fortsättningen:

Det ska bli en dillhistoria.
Bland annat.
- - -

Fisken försöker man få skinnet av i tidigt skede.
Innan den åker i lagen..
Men ibland är jag inte så noga..
Jag brukar gnugga litet sen, när de legat i ättikan.
Det lossnar då med. Om än litet sämre.

Ta ett antal strömmingar ur blötläggningen.
(inte allt, man kan laga olika såser och laga litet
vartefter, fisken håller längre i ättikslagen än i den goda såsen).

- - - -

Sås
1 - Fräscht syrligt, starkt och gott

Rör ihop:

1 burk creme fraich
1 knippe hackad dill
litet olivolja
salt efter behag
två rivna vitlöksklyftor
Krama ur en halv lime
peppar av olika slag
rödlök i strimlor

Himmelskt gott!


Sås 2: Senapssmaker

3 matskedar Dijonsenap
1-2 matskedar vanlig senap
strösocker
honung
olivolja
soija
svartpeppar

hackad dill
och kapris
creme fraidhe
litet grädde

Rör om. Smaksätt.
Lägg i fiskarna

Här är tre andra möjligheter:

1msk grov senap + 1tsk dijon + 1 tsk söt senap + dill + senapsfrön
eller
4cm wasabi + 2-3 msk kapris + 1-2 msk hackad rödlök
eller
1 msk krossad vitlök eller 2-3 färskpressade klyftor + 2 cm finstrimlad purjo

Den med wasabin låter spännande.
Det har jag flera kilo av:-)

Inga kommentarer: