Specialbröd - för hälsan.
Surdegsbröd.
Goda molekyler!
Jag bakar det inte själv.
Men jag äter det,
hver dag.
I smyg,
har jag kollat recepten.
Och jag har också "Lånat" ett.
Från nätet.
Skulle ju gärna vilja prova.
Nångång.
SURDEG!
Dag 1 kväll
1 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
80 g/1 1/2 dl rågmjöl
Rör ut honungen i det ljumma vattnet. Blanda sedan i mjölet tills alla klumpar har löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe.
Dag 2 morgon
1 dl ljummet vatten
50 g/1 dl vatten
Värm upp en ny skål. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från kvällen innan. Häll över blandningen i den nya varma skålen. Täck med plast och låt skålen stå varmt.
Dag 2 kväll
1 dl ljummet vatten
50 g/1 dl rågmjöl
Upprepa samma procedur som innan
Dag 3 morgon
1 dl ljummet vatten
50 g/1 dl rågmjöl
Upprepa samma procedur som innan
Dag 3 kväll
Nu bör surdegsgrunden vara klar. Den färdiga grunden ska bubbla lite och lukta lite syrligt. Om den inte har kommit igång ännu så kan du låta den stå till dagen därpå.
Chiabatta
35 gr jäst
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
725 gr vetemjöl special
1 dl surdeg
2 msk salt.
Blanda 4 dl ljummet vatten och allt utom jästen. Bearbeta i 10 minuter till en deg som släpper bunken. Ljumma 1 dl vatten och rör ned jästen. Blanda samman allt och bearbeta i ytterligare 10 minuter. Låt vila övertäckt i 10 minuter.
Kavla eller tryck ut degen till plåtstorlek. Mjöla, lägg degen på plåten och mjöla ytterligare på degen. Täck över med plast och låt jäsa i 2 timmar.
Dela degen i bitar med vass kniv. Vänd försiktigt bitarna så att den mjöligaste sidan kommer uppåt. Placera bitarna på en plåt och grädda 225 grader i ca 20 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar